Dagens PS

Jättesatsning av Putin på kolexport: Järnväg för 80 miljarder

Putin
Rysslands president Vladimir Putin sitter med alla essen i rockärmen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 31 maj 2021Publicerad: 31 maj 2021

Samtidigt som Europa och USA satsar på att fasa ut kolkraften gör Rysslands Vladimir Putin en storsatsning på järnvägen motsvarande 80 miljarder svenska kronor för mer kolexport till Asien. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den ryska regeringen satsar 10 miljarder dollar, motsvarande över 82 miljarder svenska kronor, på att stärka upp järnvägen så att landets kolgruvor kan exportera mer till Asien.

Ryssland kommer dessutom att använda sig av fångar som arbetskraft för att bygga järnvägen, och därmed återuppliva en gammal hatad sovjetisk tradition, skriver Bloomberg.

Satsar på att Asien fortsätter öka

Projektet som ska modernisera järnvägarna till hamnarna i östra Ryssland är en del av en större satsning för att bli ett av de sista länderna som exporterar fossila bränslen när andra länder byter till grönare alternativ. Den ryska regeringen satsar hårt på att Asien fortfarande kommer att öka sin konsumtion av kolkraft även om den minskar i övriga världen, enligt Bloomberg.

“Det är realistiskt att förvänta sig att den asiatiska efterfrågan på importerat kol ökar om förhållandena är rätta”, säger Evgeniy Bragin, vice vd på UMMC Holding, som äger ett kolbolag i västra Sibirien.

”Vi måste fortsätta utveckla och utöka järnvägsinfrastrukturen så att vi har möjlighet att exportera kol”, säger han.

Har redan fördubblat kapaciteten

Den stora satsningen innebär bland annat en upprustning av järnvägarna som leder från västra Ryssland till Stilla havet, tsartidens Trans-Sibiriska järnväg och sovjettidens Baikal–Amur Mainline. Målet är att öka fraktkapaciteten till 182 miljoner ton årligen till 2024. Kapaciteten har redan fördubblats till 144 miljoner ton genom en moderniseringsplan från 2013.

ANNONS

“Ryssland försöker tjäna pengar på sina kolreserver tillräckligt snabbt för att kol ska bidra till BNP snarare än att fastna i marken”, säger Madina Khrustaleva, en analytiker som specialiserar sig på regionen för TS Lombard i London till Bloomberg.

Det handlar om mer än pengar för Ryssland, där många regioner är starkt beroende av kolgruvorna. Oroligheter bland kolarbetare satte press på regeringen före Sovjetunionens fall 1991. Även om sektorn är mindre i dag i jämförelse är den fortfarande central för landets industri.

“Vi måste noggrant utvärdera alla möjliga scenarier för att garantera att våra kolbrytningsregioner utvecklas även om den globala efterfrågan minskar”, säger Rysslands president Vladimir Putin om satsningen på kolexport.

Läs mer: Dina pensionspengar är placerade i kol och olja

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS