Dagens PS

Guldgrävarens massiva fynd – värt 1,6 miljoner

guldgrävaren
Mannen hittade flera kilo guld. (Foto: Darren Kamp)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 29 mars 2023Publicerad: 29 mars 2023

En guldgrävare i Australien har hittat jackpotten som alla drömmer om – med en metalldetektor i budgetvariant hittade han en sten som innehöll guld värt 1,6 miljoner kronor, rapporterar BBC. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Guldgrävaren har valt att vara anonym, men han hittade stenen i guldfälten i delstaten Victoria i Australien som är känd för guldrushen i området på 1800-talet.

Darren Kamp, som värderade och köpte fyndet, säger till BBC att det är det största han har sett under sin 43-åriga karriär.

“Jag blev bara chockad… Ett sådant fynd ser man bara en gång i livet”, säger Darren Kamp till BBC.

Guldgrävaren kom in på hans affär i Geelong, drygt en timme utanför Melbourne. Han säger att det är vanligt att folk kommer in med kattguld eller andra stenar som liknar guld.

“Men han drog ut den här stenen och när han la den i min hand sa han: ‘Tror du att det är värt 10 000 (australiensiska) dollar i den?”, berättar Kamp och säger att han svarade:

“Prova 100 000 dollar.”

Då berättade mannen att det bara var halva fyndet. Den första uppskattningen var dessutom i underkant Totalt var stenen på 4,6 kilo, varav 2,6 kilo var guld. Det ger ett värde på 240 000 australiensiska dollar, drygt 1,6 miljoner kronor. Han har tänkt spendera pengarna på sin familj.

Läs även: Investeraren: Många riskerar missa guld-tåget  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS