Priset för guld nådde i går den högsta noteringen sedan i maj. Trots att priset sjunker något på tisdagen tror experter på uppsida för guldet 2023.

ANNONS

På måndagen var spotpriset för guld uppe i 1 881,50 dollar (19 625,31 kronor) per uns, det högsta på åtta månader. Efter att Fed signalerade en fortsatt aggressiv penningpolitik svalnade marknaden något.

Toppar måndagens pris

På tisdagens eftermiddag klockan 15.30 ligger priset på 1 883 kronor, och experterna tror på att guld får ett starkt 2023.

David Neuhauser, grundare och chefsinvesterare på Livermore Partners säger till CNBC att han förväntar sig att tendenserna för guld står sig.

Guld tappar inte värdet

”Jag tror att när man tittar framåt börjar man se sig omkring och tänka `vad är säkraste investeringen om man ser till tillgångar?´och det enda alternativet nu är guld om man ser till att man ska veta att ens tillgångar inte tappar i värde”, säger han enligt CNBC

”Ekonomisk vinnare” 2022

Investmentbolaget Sprott konstaterar att guld förra året utgjorde ett effektivt skydd för investerare. Man kallar guldet en ”klar makroekonomisk vinnare i relativa och absoluta termer”, uppger CNBC.

ANNONS
ANNONS

Sett över året föll guldet med 0,28 procent, och det är strålande om man jämför med S&P 500, som rasade nästan 20 procent 2022. I tuffa tider bunkrar också världens centralbanker guld i en takt världen inte sett sedan 1967, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

Ett effektivt motgift mot det pågående makroekonomiska kaoset

Guld trotsade Wall Street-experter

John Hathaway, Sprotts vd, förväntar sig att finansmarknaden får fortsatta svårigheter under året. Däremot anser han att guld och gruvaktier är ”kraftigt undersida”, och kallar dem ”ett effektivt motgift mot det pågående makroekonomiska kaoset” skriver CNBC.

Hathaway säger att guldet trotsade experterna på Wall Street förra året, och använder Credit Suisse och JPMorgan som exempel. De förutsåg nämligen ett guldpris på 1 500 respektive 1 520 dollar per uns vid 2022 års slut. Guldet avslutade året på 1 824 dollar.

Uppsving för ädelmetall

Credit Suisse fortsätter med sin mer björnaktiga inställning, och tror att guldpriset i slutet av 2023 ligger på 1 650 dollar per uns.

ANNONS
ANNONS

JPMorgan går däremot åt andra hållet, och tror att guldet kostar 1 860 dollar under fjärde kvartalet 2023. Till skillnad från Credit Suisse tror man att Fed går ifrån sin hökaktiga finanspolitik, och det ger ett uppsving för guld och silver under senare delen av året.

Läs även: Centralbankens förlust – den största på 116 år [Dagens PS]

Läs även: Proffs säker: Fed svänger och guldpriset kan rusa [Dagens PS]