Dagens PS

Goldman Sachs tror på rusning för aluminium i år

aluminium
Goldman Sachs tror på rusning för aluminium. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 jan. 2023Publicerad: 16 jan. 2023

Goldman Sachs höjer sina riktkurser för aluminium, och tror på en rejäl rusning för metallen i år med högre efterfrågan i Kina och Europa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Banken tror på ett snittpris på 3 125 dollar per ton aluminium på London Metals Exchange i år, med en topp på 3 750 dollar per ton någon gång under de kommande 12 månaderna, rapporterar Bloomberg.

Det skulle innebära en rejäl rusning från det nuvarande priset på 2 595 dollar per ton, och Goldman Sachs egna tidigare riktkurs på 2 563 dollar per ton.

“Med synliga globala lager som ligger på bara 1,4 miljoner ton, en minskning med 900 000 ton från för ett år sedan och nu den lägsta sedan 2002, kommer återkomsten av ett aggregerat underskott snabbt att utlösa bristproblem”, skriver Goldman Sachs i en analys och fortsätter:

“Sett mot en mycket mer gynnsam makromiljö, med avtagande dollarmotvind och en långsammare Fed-vandringscykel, förväntar vi oss att uppåtgående prismomentum kommer att byggas successivt in på våren.”

Aluminium har tappat i pris på grund av energikris

Aluminium toppade på rekordhöga nivåer efter Rysslands invasion av Ukraina i februari, men har sedan fallit i pris. Det beror bland annat på Europas energikris och lägre tryck i världsekonomin vilket fått många producenter att dra ner på tillverkningen.

Goldman Sachs och många andra Wall Street-banker är positiva till råvaror som helhet och hävdar att bristande investeringar de senaste åren har lett till låga utbudsbuffertar, skriver Bloomberg.

Läs även: Expert: Råvaror rusar 2023 – guldrusch väntar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS