Dagens PS

Goldman: Efterfrågan på koppar kommer att rusa

Efterfrågan koppar
Goldman Sachs förutspår högre efterfrågan på koppar framöver. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 20 sep. 2022Publicerad: 20 sep. 2022

Investmentbanken Goldman Sachs förutspår att efterfrågan på koppar kommer att rusa framöver, och att tillgången inte kommer att hänga med, rapporterar CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Banken menar att den “gröna omställningen” driver efterfrågan på koppar med mängder av nya projekt. Koppar är en kritisk råvara i elfordon, och används i batterier, ledningar, laddningspunkter med mera. Det används också i batterier för energilagring och till vind- och solenergi. 65 procent av all koppar som produceras i världen används idag till att ta fram och leda elektricitet.

Samtidigt noterar banken att inflödet av ny koppar från godkända projekt kommer att toppa 2024, och därefter finns det inga signifikanta kopparprojekt som är planerade förrän 2027 eller 2028.

Gröna omställningen driver på

Underskottet kommer leda till högre priser – och kursrusningar för bolag som tjänar på det.

“Även om utbudstillväxten verkar vara dämpad från 2024, kommer efterfrågan sannolikt att accelerera med tanke på pushen mot en koldioxidsnål ekonomi och växande efterfrågan på grön koppar”, skriver Goldman Sachs i en analys daterad den 13 september.

Banken pekar också på ett problem som varit särskilt debatterat i Sverige på senare år – det blir svårare och svårare för företagen att få tillstånd för gruvdrift.

“Med tanke på en växande försiktighet bland miljö- och ursprungsgrupper för potentiella negativa effekter av gruvdrift på vatten, mark, biologisk mångfald och utsläpp, håller regeringar alltmer tillbaka/drar tillbaka licenser för gruvdrift.”

Boliden kan tjäna på högre efterfrågan på koppar

ANNONS

Goldman Sachs tipsar om First Quantum, Teck Resources, Anglo och Oz Minerals som bolag som kan tjäna på om det blir brist på koppar.

Bland svenska bolag sticker Boliden ut som en potentiell kursvinnare på kopparbrist, då de är en av Europas största producenter av koppar. Dock importerar Europa upp mot 80 procent av sin koppar, vilket gör Boliden till en mindre aktör globalt enligt bolagets egna hemsida.

Läs även: Fallande kopparpris – dyster signal för ekonomin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS