Dagens PS

Fallande kopparpris – dyster signal för ekonomin

Koppar
Det fallande kopparpriset tycks vara befogat och det vittnar om dystra tider för världsmarknaden. (Foto: Unsplash)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 20 juli 2022Publicerad: 20 juli 2022

Likt många tillgångsslag som är känsliga för det ekonomiska läget så skickar kopparpriset dystra signaler – pessimism som kan vara befogad. Om du tror att kopparpriset kan vara en indikator för hur det går i ekonomin så pekar det på att du bör vara rejält orolig nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Priset på koppar, som används i allt från byggnader till bilar, har kollapset under de senaste veckorna. På Londons metallbörs handlas koppar för drygt 70 000 kronor per ton, vilket är en minskning med 26 procent från juni och hela 32 procent sen i mars.

Även de största förespråkarna för koppar har börjat sänka prognoserna. Goldman Sachs förutspår ett pris på 67 000 kronor per ton inom tre månader med ett möjligt fall till 60 000 kronor om recessionen tar fart.

Globala utmaningar för känsligt tillgångsslag

Tappet handlar delvis om ett allmänt tapp i finansiellt känsliga tillgångar men även specifikt om utmaningar för koppar. Kina, som konsumerar hälften av världens koppar, har stora problem.

USA verkar vara på väg in i en recession. Europa har stora industriella utmaningar framför sig, kopplade till den ryska energiförsörjningen. Att dollarn ökar i värde, vilket får varor värderade i dollar att öka i pris i resten av världen, är bara pricken över i:et.

Lockdown för kopparpris

Kinas strikta bemötande av COVID-19 har fått stora konsekvenser för kopparmarknaden. Stora kopparhungriga projekt stängs ner med det kinesiska samhället och efterfrågan går helt enkelt ner.

Det finns inga tydliga besked gällande när Kina ska överge sin rigorösa “zero covid”-policy, som bland annat innefattar aggressiva lockdowns vid behov.

ANNONS

Recessionen slår hårt mot kopparpris

Förutom den kinesiska problematiken så står även Europa och USA inför möjliga recessioner, i kombination med att Europa kan behöva ransonera sin energianvändning i vinter om Ryssland försöker pressa i Ukrainafrågan genom att dra in på den viktiga gasen.

Då lär inte Kinas förväntade återhämtning efter COVID-19 räcka för att täcka upp efterfrågan på koppar, vilket troligen innebär att det relativt låga kopparpriset är befogat.

Läs mer: Dr Copper’s Patients Are All Ill

Läs även: Ras för “doktor koppar” spår tuffa tider i världsekonomin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS