Ghanas centralbank ska köpa guld av landets stora gruvbolag. Det är en del i en större plan från regeringen om att byta guld mot bränsle.

ANNONS

Stora gruvbolag i Ghana kommer att behöva sälja 20 procent av sitt raffinerade guld till landets centralbank från och med den 1 januari 2023, enligt vicepresident Mahamudu Bawumia.

Påbudet är en del av en större plan från regeringen för att kunna byta guld mot bränsle, skriver Kitco.

”Ska säkerställas”

Ghanas centralbank och Precious Minerals Marketing Company (PMMC) kommer att samordna med de storskaliga gruvbolagen för att säkerställa efterlevnad av detta direktiv”, sade vicepresidenten.

Priset på guld kommer att fastställas via spotpriser, tillade han.

”Guldet som ska köpas av Bank of Ghana och PMMC kommer att vara i cedis till spotpris utan rabatter.”

ANNONS
ANNONS

Bank of Ghana kommer att köpa guld från storskaliga gruvarbetare som Newmont Corp., AngloGold Ashanti Ltd. och Gold Fields Ltd., stod det i inlägget.

Småskaliga gruvarbetare har också beordrats att sälja sitt guld till det statligt ägda Precious Minerals Marketing Co, men mängden är ännu inte specificerat.

Producerar olja

Ghana är Afrikas största guldproducent och stod för 117,6 ton 2021. skapa en plan för att köpa bränsle med ädelmetaller istället för med amerikanska dollar.

Trots att Ghana producerar råolja har Ghana importerat raffinerade oljeprodukter sedan 2017 efter en explosion vid landets enda raffinaderi.

Sjunker som en sten

Den nya policyn ska vara igång första kvartalet nästa år, och den ”förändrar i grunden vår betalningsbalans och minskar avsevärt den ihållande deprecieringen av vår valuta”, sade vicepresidenten.

Det är ett vackrare sätt att påpeka att Ghanas valuta cedin är en av världens sämsta valutor i nuläget.

ANNONS
ANNONS

Ghana hade en inflation på 40,2 procent bara i oktober och sedan början av året har cedin fallit med mer än 53 procent.

”Får se mera”

MSK:s metallstrateg Nicky Shiels säger att vi kommer att få se mer av den här typen av agerande, den ”de-dollarisering” som blir mer frekvent när länder vänder sig bort från dollarn och letar andra vägar att stabilisera sina fallande valutor.

”Ju längre Rysslandkriget fortsätter, desto mer bör vi se denna byteshandel där icke-västliga länder glatt ”avdollariserar/återförsörjer” och kringgår US-dollar, särskilt om det innebär att kunna ta in andra varor med rabatt”, noterade Shiels på måndagen.

Läs även: Gruvjätte sätter stopp efter dödlig rasolycka [Dagens PS]