Aktien i statligt ägda ryska Gazprom faller som en sten på börsen efter besked om slopad utdelning – det har inte hänt sedan 1998.

ANNONS

Gazproms aktie dyker enligt Reuters med mer än 27 procent på börsen efter det smått historiska beslutet att ställa in utdelningen.

”Detta är en katastrof för Gazprom-aktien”, säger Tinkoff Investments analytiker, som citeras av nyhetsbyrån.

Beslutet att stoppa utdelningen är taget av aktieägarna och baseras på 2021 års resultat, enligt Gazproms vice vd Famil Sadygo som uppger att fokus nu ligger på annat, exempelvis att betala mer skatt.

Den slopade utdelningen går stick i stäv med styrelsens rekommendation om att dela ut 52,53 rubel per aktie, vilket i så fall skulle ha blivit den största utdelningen hittills från gasjätten, uppger Reuters och berättar att Gazproms plan är att öka gasförsörjningen i Ryssland mer från dagens nivå på 72 procent.

Hårdare tider stundar för Gazprom

Investeringen som syftar till att skruva på de inhemska gaskranarna mer väntas kosta företaget 526 miljarder rubel, vilket uppges motsvara 10 miljarder dollar.

På det nyss avslutade G7-mötet tog ledarna för de sju ledande ekonomierna i världen beslut om att begränsa på priset för rysk olja och gas för att förhindra att Ryssland drar ekonomiska fördelar av invasionen och kriget i Ukraina.

Energipriserna rusar som bekant i spåren av konflikten, samtidigt som inflationen skenar.

ANNONS
ANNONS

De ryska gasflödena via Ukraina och gasledningen Nord Stream 1 har nu sjunkit, men Gazprom nämner varken det eller beslutet som G7-länderna fattat trots att effekterna väntas bli minskade intäkter för det ryska gasbolaget.

Läs även: Tyskland: Kol ska ersätta rysk gas [Dagens PS]