Dagens PS

Energikrisen avtar – gaspriset under 550 kronor

Fjärrvärme
Heleneholmsverket i Malmö kan producera 300 megawatt fjärrvärme och 95 megawatt el från naturgas och biogas. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 feb. 2023Publicerad: 17 feb. 2023

Nu avtar den historiska energikrisen och priset på europeiska naturgasterminer sjönk under 50 euro för första gången på 17 månader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Priserna på gas är fortfarande ungefär dubbelt så höga som vanligt, men sedan toppen i augusti har de sjunkit med mer än 80 procent, det rapporterar Bloomberg.

Osäkert om priset håller i sig

Nu ser Europa en kraftig vändning för gaspriserna på grund av milt väder, ansträngningar för att minska energiförbrukningen och inflöde av LNG.

För första gången på 17 månader sjönk priset på europeiska naturgasterminer under 50 euro, cirka 560 kronor och regionens värsta energikris på flera decennier avtar.

Att priset skulle sjunka ytterligare verkar dock vara osannolikt och analytiker ifrågasätter om prisnedgången kommer vara bestående under en längre tid.

ANNONS

Senaste nytt

Mer ekonomiskt använda gas

Vintern närmar sig sitt slut, vilket gör att det behövs mindre energi för uppvärmning och lägre pris kan göra det mer ekonomiskt för Europa att använda gas för sin elproduktion, än alternativ som kol.

“Gaspriserna har fallit inom intervallet för byte av bränsle, vilket tyder på att det nu är mer lönsamt att driva gasanläggningar med högst verkningsgrad jämfört med kolkraftverk med lägst effektivitet”, säger Stefan Ulrich, analytiker på BloombergNEF, till Bloomberg.

ANNONS

Högre efterfrågan kan ge högre pris

Även från Indien och Kina ökar efterfrågan på gas, vilket kan få priserna att stiga om slutet av vintern blir kall eller om det blir störningar i utbudet.

“Vi närmar oss en nivå där den nedåtgående trenden förmodligen är mer begränsad medan det fortfarande finns en tydlig uppsida, särskilt om du får den starka ekonomiska tillväxten i Kina”, sade Steve Hill i en presentation på torsdagen, skriver Bloomberg.

Han är vice vd för energimarknadsföring på Shell Plc och menar att vi helt klart närmar oss det intervallet.

Benchmark-månadsterminer sjönk med hela 6,2 procent, till 48,78 euro, 546,60 kronor, per megawattimme, vilket är den lägsta inträdesnivån sedan den 31 augusti 2021.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Mindre energikris än befarat – Sverige sänker risknivå

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS