Dagens PS

Efterfrågan på fysiskt guld rusar 617 procent hos US Mint

Fysiskt guld
American Eagle Gold Bullion. (Foto: US Mint)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 juni 2022Publicerad: 02 juni 2022

Marknadspriset på guld har stannat upp runt 1850 dollar per uns. Men rusande efterfrågan på fysiskt guld berättar en annan story – den om nervositet hos investerarna, rapporterar Kitco. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den amerikanska myndigheten US Mint tillverkar och distribuerar mynt och förvarar investeringsguld och investeringssilver åt USA:s finansdepartement.

Under 2022 har efterfrågan på guldmynt varit extrem hos myndigheten – US Mint månatliga försäljningsdata visar att de sålt 147 000 uns guld i olika valörer av mynten American Eagle Gold Bullion. Det är den högsta försäljningen sedan mars 2010, och en uppgång på 67 procent sedan april. Hittills i år är försäljningen upp hela 617 procent.

Phillip Streible, chefsmarknadsstrateg på Blue Line Futures säger till Kitco att det finns en falsk ekvivalens mellan terminspriserna på guld och humöret på marknaden.

“Försäljning av bullion speglar bättre den oro som investerare känner just nu. När du hör ekonomer prata om en lågkonjunktur, låter det vettigt att försäljningen av bullion är så stark. Guld kommer alltid att vara ett värdelager på lång sikt”, säger Phillip Streible till Kitco.

Fysiskt guld för att ha “riktiga pengar gömda”

Han får medhåll av Daniel Pavilonis, senior råvarumäklare på RJO Futures:

“Guldterminer begränsas av stigande räntor, men folk har gått ut för att köpa den fysiska metallen för att ha några ‘riktiga pengar gömda'”, säger han till Kitco.

Pavilonis tror att guldpriset kommer att stiga eftersom det finns en solid efterfrågan på den ädla metallen. Han säger till Kitco att han ser guld som undervärderat med tanke på hur hög inflationen är och hur långlivad den kommer att vara.

ANNONS

Högre efterfrågan även i Sverige

Även i Sverige har konsumenterna velat köpa guldmynt i högre utsträckning än tidigare under 2022.

”Efterfrågan på guldmynt har varit stor under större delen av året. Tillgången har stundvis varit begränsad på grund av långa leveranstider. Nu ser vi återigen normala leveranstider och bra tillgång på guldmynt”, säger Michel Rufli, vd på Nordic Gold Trade.

Läs även: Intresset för guld ökar – hedgefonder satsar på korta kontrakt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS