Dagens PS

Efter rallyt – raset på trävaror fortsätter

trävarupriser
Priset på sågade trävaror fortsätter rasa och kan fortsätta ner ytterligare. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 07 sep. 2021Publicerad: 07 sep. 2021

Priset på sågade trävaror fortsätter att rasa. Nu varnar Danske Bank för att nedgången kan fortsätta med ytterligare 40 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Prissvängningarna är tuffa för möbeltillverkarna, enligt David Johnsson, vd för branschorganisationen Trä- och möbelföretagen.

”Problemet är att man är klämd från två håll. Det ena är leverantören, det andra är kunden. Möbelföretagen är väldigt hårt drabbade av pandemin, då är det svårt att kompensera sig – på en marknad där efterfrågan är begränsad är det svårt att höja priserna”, säger han till Di.

Rallyt är över

Det verkar som rallyt på trävaror i USA har kommit till ett slut. Nu handlas terminskontrakt på 1 000 fot sågade trävaror för motsvarande runt 4 700 kronor på Chicagobörsen, en nedgång från omkring 14 500 kronor.

Johan Freij, affärsområdeschef för skog och lantbruk på Danske Bank tror att nedgången kommer fortsätta med upp emot ytterligare 40 procent.

”Vi tror att om man ska vara med på den här cykeln ska man avverka nu i höst, och bestämma sig hyfsat fort”, säger han.

Stor spridning på timmerpriser

Han förklarar vidare att spridningen på timmerpriserna är stor i Sverige – med höga priser i södra Sverige och betydligt lägre i Norrland.

ANNONS

”Jag är lite förvånad att det inte har gått upp mer. Det är uppenbarligen så att såg­konkurrensen i Norrland inte är så stark”, säger Johan Freij.

Enligt Pär Lärkeryd, vd för Norra Skog, handlar det dock istället om vinstdelning till medlemmarna.

“Den stock som far genom våra sågverk just nu är till väldigt stor del avverkningskontrakt skrivna i fjol. I de kontrakt som vi skri­ver nu kommer avverkning­arna till väldigt stor del nästa år”, säger han och konstaterar:

”Oavsett om man har haft turen att vinna kontraktet när priset är på topp eller om man har haft oturen att göra det halvåret innan eller året efter, känner vi att det är mer rätt­vist att fördela ut potten på alla medlemmar.”

Läs mer: Stark marknad för svenska sågverk – ökad export

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS