Dagens PS

Dyra råvaror en "joker" i kampen mot inflation

Joker
Nicolai Tangen, vd på Norges Bank Investment Management. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 24 apr. 2024

Stigande priser på energi och råvaror kan bli en rejäl “huvudvärk” och en “joker” för världens centralbanker som försöker kämpa mot inflation.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det menar Nicolai Tangen, vd på Norges Bank Investment Management (NBIM), som brukar kallas den norska oljefonden, världens största statliga förmögenhetsfond. Fonden förvaltar över 17 000 miljarder kronor i tillgångar.

Olja och koppar upp 13 procent

Hittills i år är oljepriset och kopparpriset upp 13 procent, och guldpriset har slagit nya rekord flera gånger.

“Ja, den stora oron är vad det kan betyda för inflationen, eller hur?”, säger Nicolai Tangen till CNBC.

“Så, om energi- och råvarupriserna fortsätter att öka, kommer det att slå igenom till slutproduktpriserna, som kommer att bli högre. Och det kan vara den verkliga jokern när det gäller inflationsförväntningar”.

Denna “joker” kan även ställa till det för de som hoppas på snabba räntesänkningar, något även Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde nämnde i förra veckan. Hon menade att ECB är på väg mot räntesänkningar, borträknat någon större händelse på marknaden. Däremot behöver banken vara “extremt uppmärksam” på råvaruprisrörelser.

“Det är klart att på energi och mat, så har det en direkt och snabb inverkan”, sa Lagarde med referens till inflationen som i eurozonen var 2,4 procent i mars – vilket var lägre än väntat.

ANNONS

Senaste nytt

Fler saker driver på inflation

ANNONS

Räntesänkningarna kan alltså skjutas upp ännu längre, i alla fall om råvarupriserna fortsätter att öka.

”Vi förväntar oss färre räntesänkningar än vad marknaden gjorde tidigare under året. Jag måste säga att jag är förvånad att marknaden har tagit det så bra. Jag hade förväntat mig att marknaden hade reagerat mer negativt på detta uppskjutande av räntesänkningar”, säger Nicolai Tangen på Norges Bank till CNBC.

Han passar också på att lista ännu fler saker som driver på inflation just nu.

“Du har en del av de geopolitiska spänningarna, du har “near-shoring” (att flytta fabriker närmare konsumenten, reds. anmärkning), du har klimateffekten på mat och världens skördar, du har förändringar i handelsvägar och så vidare, och löneinflationen är också högre än vi kanske hade förväntat”, säger han.

Läs även: Ekonomer: Då startar ECB:s räntesänkningar (Dagens PS)

Läs även: Oljepriserna svänger uppåt igen (Dagens PS)

Läs även: Kopparpriset skjuter i höjden – stor brist väntas i världen (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS