Dagens PS

Ekonomer: Då startar ECB:s räntesänkningar

ECB räntan juni
Greklands centralbankschef Yannis Stournaras och ECB:s ordförande Christine Lagarde. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 apr. 2024Publicerad: 05 apr. 2024

Enligt ekonomer som deltagit i en Bloomberg-enkät inleder ECB snart “en stadig men gradvis bana av räntesänkningar”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det hela inleds i juni, då sänks inlåningsräntan som nu ligger på rekordhöga 4 procent med 0,25 procentenheter, spår ekonomerna.

ECB fortsätter sedan sänka räntan en gång i kvartalet, enligt deras prognos, till 2,25 procent i slutet av nästa år, skriver Bloomberg.

I undersökningen Bloomberg Economics förutspår ekonomerna att ECB i år sänker räntan i juni, september, oktober och november.

Det skulle betyda att räntan hamnar på 3 procent i slutet av 2024.

Juni avgörande månad för ECB

Tjänstemännen på Europeiska centralbanken tycks nästan vara överens om att juni är den månad då det är dags att börja dra ner på policyrestriktionerna.

Det ska sägas att ECB har ett penningpolitiskt möte även nästa vecka, den 11 april, men det är i sommar som räntesänkningarna väntas inledas.

Hur ECB agerar efter junimötet är mer osäkert, det som avgör agendan är enligt Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde “strikt ekonomiska resultat”, konstaterar nyhetsbyrån.

ANNONS

Frågan handlar nu mer om, verkar det som, vad hastigheten blir på räntesänkningarna efter junimötet.

Greklands Yannis Stournaras har dock uttryckt, enligt Bloomberg, att det är rimligt med fyra räntesänkningar under 2024 varav två före sommaren.

ANNONS

Senaste nytt

Får inte bli för hökaktig

“Utmaningen för ECB blir att inte låta för hökaktig”, säger Carsten Brzeski, ING:s chef för makrofrågor, i en kommentar.

Ungefär en tredjedel av ekonomerna som medverkat i Bloombergs undersökning ser uppåtrisker med euroområdets tillväxt och inflation under 2025 och 2026.

En majoritet av ekonomerna menar samtidigt att de ekonomiska riskerna i centralbankens senaste prognoser är balanserade, framgår det.

Följa Fed eller köra sitt eget race?

“ECB bör vara öppen för räntesänkningar redan i juni i år men samtidigt signalera till finansmarknaderna att alltför aggressiva räntesänkningsförväntningar är obefogade och kontraproduktiva”, säger Dennis Shen, senior director på Scope Ratings.

ANNONS

På marknaden är förväntan nu större på lättnader från ECB än amerikanska Fed.

Diskussionerna kretsar kring huruvida Europeiska centralbanken tänker skugga Federal Reserve eller gå sin egen väg med räntebanan.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS