Dagens PS

Dubai nytt nav för ryska affärer – flyr Schweiz

Dubai Schweiz
Västs sanktioner har gjort det svårare för handel med ryska intressen och Dubai tar bit för bit över den rollen från Schweiz. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 juni 2022Publicerad: 22 juni 2022

Västs sanktioner har gjort det svårare för handel med ryska intressen och Dubai tar bit för bit över den rollen från Schweiz.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Bloomberg överger handlare av ryska råvaror Schweiz för att i stället bedriva sina affärer från Förenade Arabemiraten.

Dubai har blivit nytt handelscentrum och ryska företag lämnar Genéve.

Bakgrunden till utvecklingen är sanktionerna mot Ryssland som USA och EU och dess allierade steg för steg skärpt för invasionen och det pågående kriget i Ukraina.

Bloomberg berättar att Rysslands tre största oljeproducenter nu utvärderar Dubai för sin handelsverksamhet medan andra företag redan flyttat sina affärer dit.

Wouter Jacobs, chef för Erasmus Commodity & Trade Center vid Erasmus University i Rotterdam, säger till nyhetsbyrån att handeln fortsätter med ryska råvaror – men inte från Schweiz som i decennier mer eller mindre haft monopol på att agera mellanhand när ryska företag och köpare av produkterna runt om i världen mötts och gjort upp affärer.

Dubai har blivit Schweiz för rika ryssar och företag

I stället är det emiratet Dubai vid Persiska viken som sköter alltmer av det där.

Dubai har inte följt västmakternas linje med sanktioner mot Ryssland.

Schweiz har infört stränga restriktioner mot vissa varor, banker och individer med nära band till det ryska högkvarteret Kreml i Moskva.

EU kommer enligt Bloomberg i slutet av året förbjuda försäkring och finansiering av oljetransporter från Ryssland till länder utanför blocket.

Schweiz kommer inte att motsätta sig det utan tvärtom göra samma sak genom att införliva EU:s förordning i den schweiziska lagstiftningen.

Det hårdare regelverket väntas bidra ytterligare till att affärerna med Ryssland flyttar någon annanstans.

Oljerika Dubai och Förenade Arabemiraten har attraherat förmögna ryssar sedan Ryssland anföll Ukraina.

Nu följer statliga ryska företag och råvaruföretag efter den ryska finanseliten till Mellanöstern.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Bankerna står redo att bedriva affärer

Förenade Arabemiraten har enligt Bloomberg redan byggt upp en infrastruktur i banksektorn för att möte behoven inom främst råvaruhandeln.

Lägg där till en rad frihandelszoner, närheten till energiproducenter i Mellanöstern och låga skatter – det låter som rena paradiset för ryska företag i råvarusektorn.

“Dubai har vuxit fram som ett riktigt globalt råvarucentrum”, säger Najla Al Qassimi, chef för globala frågor vid tankesmedjan B’huth, som tidigare var baserad i Genève, till Bloomberg.

Läs mer: Dubai: Oligarkernas fristad

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS