Stigande priser på litium, kobolt och nickel kan innebära att det kommer att ta längre tid för elbilar att bli billigare än bilar med förbränningsmotorer.

ANNONS

En rapport från Bloomberg NEF menar att den plötsliga prisökningen av de metaller som krävs för att tillverka batterier, gör att det kan ta betydligt längre tid för elbilar att bli överkomliga i pris , skriver Automotive News Europe.

Kostnaden för litium, kobolt och nickel har ökat kraftig de senaste åren och äter upp elbiltillverkarnas marginaler.

Första prisökningen på 10 år

När efterfrågan på elbilar ökar hamnar tillverkarna i en svår sits. De måste absorbera de ökade kostnaderna eller föra över dem på konsumenten.

Enligt en rapport från BNEF,  var prisnivåerna på batterier före prisrallyt sådana att de kunde elbilarna konkurrera med traditionella bilar utan subventioner.

Men det börjar nu förändras. Batteripaket väntas öka i pris för första gången på 10 år. En utbredd inflation kan också kraftigt försena tidpunkten då priset på vanliga batterier sjunker till 100 amerikanska dollar per kWh.

ANNONS
ANNONS

Carlos Tavares, vd för Stellantis, är en av dem som tidigare flaggat för att ökade råvarukostnader kan sakta ned elektrifieringen i fordonsindustrin. Han förutspår att industrin kommer att få problem med försörjning av batterier år 2025 eller 2026.

Läs även: Svettigt vid pumpen – priset på diesel höjs igen [Dagens PS]