Under måndagsmorgonen har priset på olja på nytt sjunkit kraftigt, och det finns ett par bakomliggande orsaker till det.

ANNONS

Riskaptiten för olja, det svarta guldet, minskar och det beror på en ökad spridning av virusvarianten Delta i Kina, världens näst största oljekonsument.

Under måndagsmorgonen har priset på olja sjunkit rejält efter att ha drabbats av det största veckovisa fallet på fyra månader.

Brent sjönk 1,29 dollar till 69,41 dollar fatet, medan USA: s råolja förlorade 1,34 dollar till 66,94 dollar, uppger Reuters.

Det kan sänka efterfrågan på olja

Analytiker varnar för att nya restriktioner kan komma i Kina till följd av den tilltagande virusspridningen och att effekten blir lägre efterfråga på olja.

Reuters rapporterar att flyg har ställts in och att 46 länder utfärdat varningar för resande i spåren av smittspridningen av coronavirusvarianten Delta.

I helgen släppte Saudi Aramco sin Q2-rapport, som skrällde rejält. Vinsten nära på tredubblades jämfört med andra kvartalet i fjol.

Den saudiska oljejätten konstaterar i den nu aktuella rapporten att det starka resultatet kan förklaras med lättnader i samhällsrestriktionerna och pågående vaccinationsprogram.

ANNONS
ANNONS

I fredags rapporterade Dagens PS också om oljeprisfall. Läs mer om det här.

Läs även: Därför ska du dumpa Kinafonder [Dagens PS]

Läs mer: Norge tänker satsa vidare på olja och gas [Dagens PS]