Just nu debatteras huruvida de svenska klimatmålen är för milda. Det är väl bra ur ett miljöperspektiv. Även om Sverige är ett litet land kan det vara ett föredöme för andra.

ANNONS

I andra västerländska länder förs liknande diskussioner. Men frågan är om inte fokuset bör riktas åt ett annat håll. Det visar en analys från oljebolaget BP över vilka ekonomier som beräknas släppa ut mest koldioxid fram till 2030.

Utsläppsboven Kina

I Europa (EU) och USA har kurvan för koldioxidutsläpp sedan flera år vänt nedåt och nedtrappningen väntas nu gå allt fortare. Kontrasten är stor till världens största utsläppsbov som är Kina.

Medan såväl USA som Europa beräknas halvera sina utsläpp från 2005 till 2030 så nästan fördubblar Kina sina utsläpp. I BP:s prognos syns ingen nedgång för Kinas utsläpp.

dumpa kinafonder

Hela utsläppsminskningen för USA och Europa äts upp, och mer därtill, av Kina.

Ur ett investerarperspektiv finns det anledning att se över sina Kinafonder. Kina må vara världens största tillverkare av solpaneler och Kina har ett uttalat utsläppsmål 2060. Men utsläppssiffrorna här och nu skrämmer.

Det är inte otänkbart att det kommer bannlysningar för fonder att investera i Kina överhuvudtaget. Påtryckningar och stopp i investeringar i företag som inte miljöanpassat sig har fungerat förvånansvärt bra i såväl Europa som USA.

Risken för stor

Om man sedan adderar hur det kinesiska kommunistpartiet börjat agera mot privatägda inhemska företag (läs stora teknologibolag) så blir det hela en ganska oaptitlig soppa. Risken börjar bli för stor. Det finns många andra länder att investera i. Bland annat Sverige.

ANNONS
ANNONS

Det kan vara dags att fimpa kinafonder.

Relaterade artiklar:

Otippat: Så kapitalistiskt är kommunist-Kina. Dagens PS

Så rika är kineserna – en osannolik tillväxt. Dagens PS