Dagens PS

Danmark ska kolla och blockera ryska oljetankers

En Italien-flaggad oljetanker som fraktat olja från Ryssland på Östersjön. Nu ska Danmark få i uppgift att inspektera fartyg som fraktar rysk olja genom deras sund
En Italien-flaggad oljetanker som fraktat olja från Ryssland på Östersjön. Nu ska Danmark få i uppgift att inspektera fartyg som fraktar rysk olja genom deras sund. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 nov. 2023Publicerad: 15 nov. 2023

Danmark ska få i uppdrag att att inspektera och eventuellt blockera de oljetankers som transporterar rysk olja genom danskt vatten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ungefär 60 procent av Rysslands totala sjöburna oljeexport passerar Östersjön och Danmarks smala sund på sin väg mot den internationella marknaden, det skriver Financial Times.

Varje dag passerar motsvarande två miljoner fat rysk råolja de danska sunden.

Genomdriva pristak

Enligt personer med kännedom om samtal i Bryssel ska Danmark rikta in sig på tankfartyg som passerar danskt vatten utan västerländska försäkringar.

Det ska ske enligt lagar som tillåter att stater kontrollerar fartyg som de tror kan utgöra ett miljöhot och ingår i EU:s planer för att genomdriva det pristak på olja som Ryssland lärt sig att undvika.

För elva månader sedan införde G7-länderna ett pristak på olja på 60 dollar fatet, cirka 634 kronor, som svar på Rysslands invasion av Ukraina.

ANNONS

Senaste nytt

Intäkter från olja viktiga

Förslaget att Danmark ska utföra kontroller kommer efter att västerländska ämbetsmän erkänt att nästan ingen exporterad rysk olja såldes under taket i oktober.

ANNONS

Läs mer om det här: Oljesanktionerna mot Ryssland slag i luften Dagens PS

Intäkter från olja är en viktig del av Rysslands krigsmaskin och intäkter från råolja har i år ökat Rysslands förmåga att finansiera sina väpnade styrkor i Ukraina.

Pristaket på olja kräver att västerländska fartygsförsäkringsbolag bara tillhandahåller försäkringar för ryska oljetransporter om oljan sålts för ett pris som ligger under taket.

Utgör ett miljöhot

Ett ökande antal tankfartyg som fraktar rysk olja misstänks dock segla utan västerländska försäkringar eller med förfalskade bokslut.

EU befarar att försäkringar som inte är västerländska kanske inte är effektiva om ett oljeutsläpp skulle inträffa.

Ämbetsmän menar att det är motiverat att kräva att oljetransporterande fartyg har försäkringar från välrenommerade bolag då många ryska oljetransporter görs med gamla fartyg som har större risk för haveri eller spill, det skriver Financial Times.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Miljöbomb – tankar rysk olja nära Sverige Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS