Nära 400 ton – så mycket guld köpte centralbanker under det senaste kvartalet, vilket är den högsta siffran sedan 1967.

ANNONS

Centralbankerna världen över köpte under det förra kvartalet rekordmycket guld, i syftet att diversifiera sina valutareserver, rapporterar Bloomberg.

World Gold Council rapporterar att Turkiet och Qatar är bland de som gjort stora inköp. Av de nära 400 ton som köpts in är det en stor andel som hamnar hos okända köpare. Jämfört med samma period förra året är inköpen fyra gånger så stora.

Det är också flera stora aktörer som inte rapporterar in sina siffror regelbundet, som Kina och Ryssland.

”Alla officiella institutioner rapporterar inte offentligt sina guldinnehav, eller kan göra det med fördröjning. Vi kan inte utesluta ytterligare orapporterade köp”, skriver World Gold Council i kvartalsrapporten som släpptes på tisdagen.

Högsta köpen av guld från centralbanker sedan 1967

Årets totala inköp av guld från centralbanker är på de högsta nivåerna sedan 1967, då guldet fortfarande hade ett värde som var länkat till dollarn.

Många centralbanker har haft stora delar av sin valutareserv i dollar, och eftersom att dollarn rusat rejält i år har den amerikanska valutans andel av ländernas valutareserv ökat, vilket lett till ett behov av att diversifiera med exempelvis guld.

Guldpriset har sjunkit i år

Guldpriset har dock sjunkit i år, vilket WGC härleder till räntehöjningar som fått investerare att sälja guld eftersom att tillgången inte ger någon avkastning. Centralbankerna och detaljhandeln i Asien har dock haft högre efterfrågan vilket dämpat fallet.

ANNONS
ANNONS

WGC förväntar sig att den totala investeringen för guld kommer att minska i år, eftersom lägre efterfrågan från ETF:er och efterfrågan över disk motverkar starka detaljhandelsköp.

Läs även: Kinas hemliga guldreserv – början till slutet för dollarn? [Dagens PS]