Dagens PS

Analys: Europa kan slippa gaskris i vinter – och nästa

gaskris
Europa kan undvika gaskris om vädret är normalt, enligt Trafigura Group. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 nov. 2022Publicerad: 23 nov. 2022

Milt väder i Europa de senaste veckorna gör att kontinenten kan klara sig från en gaskris i vinter – och nästa vinter. Den analysen kommer från Trafigura Group, en av världens största råvaruhandlare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) oroar sig för att energikrisen kommer att bli värre nästa år.

”I Europa, om det är en kall vinter i år, kommer det att bli komplicerat. Men vi är mer oroliga inför nästa år. Särskilt på gasmarknaderna kommer det att bli en utmaning att ersätta den ryska gasen”, säger Álvaro Santos Pereira, OECD:s chefsekonom enligt Fortune.

Inte säkert med gaskris nästa år

Men att det kommer bli en gaskris nästa år är inte alls säkert.

Exceptionellt milt väder i norra och västra Europa i oktober och början av november innebar att gaslagren kunde fortsätta fyllas på till att de var helt fulla. Gaspriserna har sjunkit kraftigt, och tankfartyg har stått i kö för att kunna lasta av sin last av LNG (liquid natural gas), vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

“Mycket robust lagring”

Råvaruhandlaren Trafigura Groups vd Jeremy Weir säger att Europas gaslager kommer sannolikt att utnyttjas till ungefär två tredjedelar i vinter, förutsatt att det är normalt väder och ryska flöden fortsätter genom Ukraina, rapporterar Bloomberg.

“Vi har en mycket robust lagring av gas i Europa. Vi var mycket oroliga för energipriserna och det har minskat”, säger Jeremy Weir.

ANNONS

Det betyder att Europa kommer att kunna klara vintern – och fortfarande ha en buffert att bygga vidare på tills nästa vinter för att undvika en kris nästa år, tillade han.

“Om så skulle vara fallet kanske vi inte har så stora problem nästa vinter, vilket faktiskt var det verkliga bekymret. Juryn är ute, men jag tror att ett betydande problem har lösts”, säger Jeremy Weir på Financial Times Commodities Asia Summit i Singapore på Wednesday.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: 51 fartyg på kö – Europa proppfullt med gas

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS