I en omfattande analys hittar forskare stöd för att av Pfizers och Biontech SE:s vaccin mot covid-19 kan betyda slutet för coronapandemin.

ANNONS

En grupp forskare från Harvarduniveristet och israeliska Clin Research Institute har följt 1,2 miljoner personer i Israel.

Resultatet, som publicerades i New England Journal of Medicine, innebär goda nyheter.

Pfizers och Biontech SE:s vaccin är effektivt mot covid-19 och immuniseringen kan innebärar slutet på pandemin, rapporterar Bloomberg News.

Övertygande resultat

Två doser av vaccinet förhindrar 94 procent av covid-19-fall för nästan 600 000 personer som blev vaccinerade mellan slutet av december och början av februari, enligt forskargruppen.

”Detta är den typen av vaccin som inger hopp om att flockimmunitet är möjligt”, säger Raina MacIntyre, professor på amerikanska Univeristy of New South Wales, som inte var delaktig i studien.

Med effektiviteten av vaccinet som har uppmätts i Israel kan det räcka med att vaccinera mellan 60 och 70 procent av befolkning för att förhindra spridning av covid-19, säger hon till Bloomberg.

Studier av effektivitet är ofta krångliga och förlitar sig på att identifiera kontrollgrupper som har liknande förutsättningar som de som får vaccinet.

ANNONS
ANNONS

Vilket forskarna anses ha lyckats med, enligt Zoe McLaren, professor på Univeristy of Maryland School of Public Policy.

”Innebörden av studien är tydliga – höga vaccineringsnivåer i befolkning kommer att minska smittspridningen och hålla fallen nere på en lågnivå”, säger hon.

Läs mer: Rik svensk flög till Dubai – vaccinerade familjen [Dagens PS] >>