”Jag känner många som har ordnat det här utan att sitta och vänta på den svenska apparaten”, säger mannen som är företagare och betalade 300 000 kronor för vaccin-gräddfilen åt sig själv och familjen, till tidningen ETC.

ANNONS

Företagaren, som framträder anonymt, ser ingen anledning att sitta och vänta på att bli vaccinerad mot coronaviruset när möjlighet finns att lösa saken på egen hand.

”Varför ska vi vänta när vi har möjligheter att finansiera det? Det blir bara moralism”, säger mannen till ETC (obs, betalvägg, inloggning krävs).

”På det här sättet slipper Sverige tänka på oss. Alla tjänar på det. Jag känner många som har ordnat det här utan att sitta och vänta på den svenska apparaten”.

Svenske företagaren gör som många andra välbeställda

Den svenske företagaren lät vaccinera hela sin familj med Pfizers vacciv på en privat klinik i Dubai och fick alltså betala 300 000 kronor, enligt ETC.

Men han är inte ensam om att bege sig till Mellanöstern för att få sprutan.

I den exklusiva medlemsklubben Knightsbridge Circle i London bedrivs just nu vaccinturism i privatplan till Mellanöstern, skriver SvD med hänvisning till bland andra nyhetsmedier brittiska The Telegraph.

Samtidigt uppges Förenade arabemiraten och statligt ägda lyxflygbolaget Emirates sikta på att bli spindeln i nätet för globala vaccinleveranser.

Det rapporteras, enligt SvD, ”om en hel vaccinbuffé i Förenade arabemiraten”. Allt medan den välbeställda eliten köper sig förbi vaccinkön och flyger till Dubai för att få vaccinet före alla andra.

ANNONS
ANNONS

Men gratis är det inte. Summan för att åka den speciella gräddfilen och få vaccinet ligger på nästan en halv miljon kronor, men då ingår privatchaufförer och inackordering i villor och många soltimmar i hettan i väntan på första och andra dosen.

”Ökensafari är mest populärt”, säger Stuart McNeill, grundare av Knightsbridge, enligt New York Times, berättar Svenska Dagbladet.

Läs även: Ryskt vaccin snart till EU [DagensPS.se] »