Efter börsfallen i USA i går stiger nu de amerikanska aktieterminerna – orsaken är att Kina oväntat sänkt styrräntan.

ANNONS

Under fredagsmorgonen berättade Dagens PS att börsindexet S&P 500 på Wall Street föll tungt och var snubblande nära att falla in i en björnmarknad.

I dag andas den amerikanska aktiemarknaden mer optimism och enligt The Wall Street Journal är det Kinas överraskande beslut att sänka styrräntan som skickar upp terminerna på USA-börsen.

Förhandeln indikerar att det breda S&P 500-indexet är på väg att återhämta sig efter gårdagens nedgång på 0,6 procent vid stängning, den lägsta nivån sedan mars 2021.

Just nu avancerar emellertid börsindexet enligt aktieterminerna med 1,1 procent medan Nasdaq 100-terminerna stiger 1,4 procent.

Industritäta Dow Jones klättrar å sin sida med 0,9 procent.

Arun Sai, multiassetstrateg på Pictet Asset Management, säger till WSJ att sentimentet får draghjälp av Kinas oväntade räntesänkning.

Men det krävs fortfarande fler positiva signaler enligt experten för att övertyga marknaden att USA:s ekonomi kan mjuklanda.

På statsobligationsmarknaden stiger avkastningen på den så kallade tioåringen till 2,871 procent från 2,854 procent på torsdagen.

På den europeiska aktiemarknaden klättrar Stoxx Europe 600 med 1,6 procent.

ANNONS
ANNONS

Under morgonen steg börserna i Asien med Hongkongs Hang Seng-index i täten (+ 3 procent) följt av Shanghai Composite (+ 1,6 procent).

Även oljepriset går upp. Enligt artikeln avancerar Brentoljan med 0,4 procent till 112,55 dollar fatet.

Läs även: Åtta aktier USA-börsens stora sänken [Dagens PS]