Dagens PS

Räkna med prischock för Spotify

spotify
Spotifys medgrundare och vd Daniel Ek. Bilden togs 2018. (Foto: Lars Pehrson/SvD/TT)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 25 maj 2023Publicerad: 22 maj 2023

Sedan 2011 har Netflix fördubblats i pris. Under samma period har Spotify legat kvar på samma nivå. Men nu kan det ändras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan 2011 har streamingtjänsten Netflix fördubblats i pris från motsvarande strax under åtta dollar per månad till sexton dollar nu. Men Spotify, världsledande inom musikstreaming, har legat kvar på motsvarande 10 dollar per månad och användare.

Det rapporterar Bloomberg.

MISSA INTE: Pensionsjättens strid med storbolagen: “Kan aldrig förlora”

Musikbranschen rasar

För några år sedan växte musikbranschen så det knakade – mycket tack vare streamingtjänsterna. Musikjätten Universal Music Group (UMG) steg med 20 procent i försäljningen för två år sedan. Det senaste kvartalet föll istället intäkterna.

Warner Music Group (WMG) är USA:s tredje största musikproducent. De växte tvåsiffrigt i fjol, men sedan fjärde kvartalet i fjol har tillväxten helt stannat av.

Även om det gick bättre för Sony, så är det skakigt för branschen. Och det har fått dem att se sig om efter alternativ till Spotify, som är USA:s och Europas största streamingtjänst för musik.

Musikbolagens aktier har fallit tvåsiffrigt det senaste året som effekt.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Bolagen vässar knivarna mot Spotify

Nu vässar man knivarna för att försöka kompensera för förlusterna.

En metod som de stora bolagen hoppas på är att streamingtjänsterna ska ge mer pengar för erkända artister än för doldisar.

Ed Sheeran, Beyonce och The Weeknd borde få mer betalt per låt än nån okänd artist som råkat få medvind av en viral tiktok, tycker de.

Men det kan tvinga Spotify att höja priset på sin streamingtjänst som legat kvar på samma nivå som de hade 2011 – motsvarande 10 dollar för de amerikanska användarna.

Framgångssaga

Och det har varit en framgångssaga hitintills. På 90-talet lade den genomsnittliga kunden 40 dollar per år på att köpa CD-skivor. Nu lägger man istället 50 dollar i snitt på musik via streamingtjänster. Och det är ett snitt i världen. Snittet är ännu högre i USA och Europa.

Men nu vill musikbolagen och deras artister få mer betalt.

ANNONS

Spotify knakar i fogarna

Daniel Ek som är grundare och vd för Spotify har flaggat för att det kan komma prishöjningar inom kort för att möta upp kraven från musikbranschen.

“Det är bara en tidsfråga”, skriver Bloomberg.

Läs mer om Spotify:

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis.

Svenska artister tjänar mer på Spotify

AI-låtar tas bort från Spotify: “Tiotusentals”

Sverige omsprungna i paradgrenen

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS