Dagens PS

Rådet: Sälj aktier i H&M och Electrolux

Electrolux svenska industrijätten
Svenska industrijätten Electrolux går kräftgång för andra kvartalet i rad. Bild: TT
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 26 okt. 2021Publicerad: 26 okt. 2021

Bank of America – BofA – utpekar aktier i H&M och Electrolux som särskilt sårbara i fraktkrisen. Anledningen är att företagen inte kan lita på billiga råvaror och korta leveranstider.

De globala leverantörskedjorna har drabbats av stora störningar under flera månaders tid. Anledningen är brist på personal, energi och råvaror, skriver CNBC. Det har lett till avsevärda blockeringar och produktionsproblem i hela världen.

Det påverkar en lång rad bolag som har varit beroende av att transporterna fungerar. I en analys av hur aktiemarkanden kommer att klara en mer utdragen fraktikris varnar BofA särskilt för ett antal bolag. Bland dem finns svenska H&M och Electrolux.

Dels handlar det om vilken sorts bolag som drabbas värst av störningar i produktions- och leveranskedjor, dels om råvarubristen.

Klädföretag är ofta uppbyggda enligt en just-in-time-princip med billiga råvaror, små varulager och med möjlighet till snabba förändringar i produktionen. Höga råvarupriser, ökade fraktkostnader och förseningar slår därför särskilt hårt där. Särskilt riskabla aktier är bland annat H&M samt Associated British Foods, som äger modeföretaget Primark. Det faktum att fabriker stänger ner i Vietnam kan också drabba företag som säljer träningskläder, däribland Adidas.

Även Zalando anses vara en särskilt känslig aktie. Företaget tillhör en typ av verksamhet som är sårbar ” på grund av sin begränsade förmåga att låta priser öka som ett resultat av högre råvarupriser och löneinflation.

Det som gör Electrolux till en sårbar aktie just nu är i stället företagets inriktning på maskiner och verktyg. Många företag i den nischen har en utsatt postition, enligt BofA.

“Leverantörskrisen och ökande råvarupriser kan inom den närmaste framtiden att resultera i motvind för kapitalvaruföretag som använder mycket råmaterial eller som är särskilt känsliga för ökade energikostnader”, skriver banken i ett uttalande. Med höga energikostnader blir det dessutom problem för företag i kemisk processindustri. BofA varnar för aktier i Electrolux, Bodycote och Yara.

Läs också:

13 aktier som gynnas av fraktkrisen
JP Morgan: Sju argument för en stigande börs

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS