Den kände finansprofilen Mats Qviberg anser att Wallenberg alltid kommer undan kritik apropå EQT:s uppmärksammade aktieförsäljningar.

ANNONS

Dagens Industri berättar att Mats Qviberg konstaterar att det aldrig är någon som går på Wallenberg.

”EQT gjorde försäljningar under en förbjuden period. Men så länge det gäller Wallenberg så är det aldrig någon som går på dem på det sättet”, säger Qviberg i en intervju med tidningen.

Han pekar på den stora aktieförsäljning som flera EQT-toppar, däribland grundaren och styrelseordföranden Conni Jonsson, gjorde i september i fjol.

EQT-topparna dumpade aktier för 23 miljarder

Aktier för 23 miljarder kronor avyttrades av de tunga cheferna för riskkapitalbolaget, vars största ägare är Investor som ingår i Wallenbergsfären.

Wallenberg
Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg, tillika ordförande i Svenskt Näringsliv. (Foto: TT)

Aktieaffärerna fick kritik från Finansinspektionen, FI, gällande MAR-reglerna.

Men tillsynsmyndigheten la snabbt ner sin utredning, vilket i sin tur mynnat ut i kritik från åklagare på Ekobrottsmyndigheten, EBM, skriver Di.

Qviberg: Ingen kritik mot Wallenberg

”FI har gjort bedömningen att villkoren var uppfyllda för att EQT AB skulle skjuta upp offentliggörandet av insiderinformation enligt artikel 17.4 i MAR till den 7 september 2021 på det sätt som EQT AB gjorde. Utredningen har resulterat i några iakttagelser avseende den insiderförteckning som Finansinspektionen bedömt som överträdelser enligt artikel 18. Med hänsyn till överträdelsernas karaktär finns det ingen anledning för Finansinspektionen att vidta ytterligare åtgärder utifrån utredningen. Utredningen kommer därmed att läggas ner”, skrev FI i ett pressmeddelande, som då återgavs av Dagens PS (se länk under artikel).

ANNONS
ANNONS

Mats Qviberg säger sig inte vilja rikta någon kritik mot Wallenbergsfären men tycker det är bra, förklarar han i Di, att saken utreds av Ekobrottsmyndigheten.

Läs även: FI skrotar MAR-utredning mot EQT [Dagens PS]