Hur kommer 2020-talets ekonomi att se ut? Flera experter har titta in i spåkulan och sagt sitt.

ANNONS

Det är SvD Näringsliv som har samlat uttalanden från ekonomiprofilerna.

Karin Andersson, partner och konsult på Kairos future, tror att en snabbt växande gigekonomi kommer få en rad konsekvenser. Lönedumpning, att allt fler är utsatta på arbetsmarknaden och en växande svart ekonomi är några av farhågorna hon ser framför sig.

Patrick Mesterton, vd och grundare av Epicenter, ser en framtid där Sverige måste införa flera åtgärder för att inte gå miste om ”unicorns”, alltså bolag som är värderade till minst en miljard kronor, till andra länder.

Klas Eklund, seniorekonom på advokatbyrån Mannheimer Swartling, tror att det kommer vara fortsatt billigt att låna i minst fem år till. Vid en lågkonjunktur kommer räntorna inte att stiga, tror han.

Johan Jörgensen, investerare och entreprenör, tror att framtidens matbutik lika gärna skulle kunna vara Telia, som Ica. Detta tack vare nya algoritmer som kan samla in personliga data för att avgöra vad kunden ska äta. Det blir mer tekniskt än tidigare.

ANNONS
ANNONS

Thomas Frimmel, enterprise commercial director på Microsoft, tror att konsumenter kommer vara mer medvetna och kräva mer underlag för produkter de köper. Därför krävs fortsatt kunskap hos personalen som bemöter kunden såväl online som i den fysiska affären, som alltså kan överleva 2020-talet.