Dagens PS

Proffs: Två glödheta AI-case på börsen

AI
SEB:s aktiestrateg tipsar om två svenska börsvinnare på AI-boomen. Bilden är emellertid från börsgolvet på Wall Street, New York. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 juni 2023Publicerad: 23 juni 2023

I det ena fallet anser strategen att bolaget “sticker ut” i AI-hajpen, det andra bolaget ser han också som en vinnare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall som vaskat fram två aktier som han bedömer kan surfa på AI-vågen som just nu sköljer över världen.

“De kan använda den här typen av applikationer för att förbättra konkreta, verkliga tillgångar och skapa betydligt mera värde”, säger han till Dagens Industri.

Ett av bolagen är mätteknikföretaget Hexagon, som gått urstarkt på börsen i år men har mer att ge, tror experten och syftar då bland annat på att företaget kan rida på AI-utvecklingen.

SEB:s strateg: Även Atlas Copco är AI-vinnare

Men SEB:s börsguru hissar samtidigt Hexagon oavsett AI eller ej, aktien är ett utmärkt köp, tycker han.

“De har ju redan bra vinst och tillväxt. Det finns annat som driver det här”, säger Esbjörn Lundevall till Di där han även lyfter fram verkstadsjätten Atlas Copco som en lysande aktie med fokus på AI-explosionen.

Även om Atlas Copco just nu har en hög värdering är aktien köpvärd, anser SEB-proffset och konstaterar att bolaget har de fabriker som krävs för att bygga nya halvledare och att det främst är företagets affärsområde för vakuumteknik som kan surfa på haussen inom artificiell intelligens, även om andra divisioner också har potential i sammanhanget.

Läs även: AI ska rädda Sons imperium med “explosiv” tillväxt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS