Dagens PS

Professor: Skatt på ISK minskar inte klyftor

skatt ISK
En skatt på ISK är inte rätt väg för att minska samhällets ekonomiska klyftor, anser professor som DN talat med. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 juni 2021Publicerad: 21 juni 2021

En skatt på ISK är inte rätt väg för att minska samhällets ekonomiska klyftor, anser professor som DN talat med.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Om man är ute efter att minska förmögenhetsklyftorna i samhället tror jag inte att man lyckas genom att skärpa beskattningen av ISK. Det är ändå en väldigt bred sparform som fler småsparare än miljardärer använder sig av”, säger Katarina Nordblom, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet, till tidningen.

Hon tror inte att försämrade villkor med en höjd skatt på ISK minskar klyftor.

Kritiken massiv

Som Dagens PS tidigare berättat har Socialdemokraterna med finansminister Magdalena Andersson (S) i spetsen aviserat höjd ISK-skatt.

Det har rivit ner en skur av kritik då många menar att det ytterst drabbar småsparare, även om Magdalena Andersson backat från den ursprungliga tanken att taket för en ISK-skatt skulle gå vid ISK-tillgångar på 100 000 och 200 000 kronor.

Efteråt har Andersson sagt att taket snarare skulle bli runt 3 miljoner kronor.

Nyligen berättade vi att sparekonomen Frida Bratts upprop “Rör inte mitt sparande” samlat över 40 000 namnunderskrifter och att listan med protesterna nu lämnats in till finansdepartementet.

Många vittnar i sina kommentarer och mejl till mig att de tycker det är både fel och orättvist att sparande ska straffas”, kommenterade Frida Bratt den massiva uppslutningen i ett mejl till Dagens PS.

ANNONS

Drabbar hushållen brett

Américo Fernández, privatekonom på SEB, håller med professorn i DN som menar att en ISK-skatt är fel väg att gå. Det skulle slå mot småspararna, anser även han.

“Om vi gör det dyrare och mer komplicerat att investera i aktier kommer det att straffa hushållen brett”, säger han bland annat.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS