I årtionden har han prickat rätt om marknadsbubblor och nu spår han att börsen rasar nästan 50 procent – han är ”nästan” säker på sin sak, säger han. 

ANNONS

Inte ens USA:s centralbank Federal Reserve kan förhindra den stundande börskollapsen, enligt Jeremy Grantham som i decennier prickat rätt i sina analyser om marknadsbubblor, exempelvis börskrascherna 2000 och 2008, berättar Bloomberg.

Jeremy Grantham, 83 år och medgrundare av Bostonbaserade kapitalförvaltaren GMO, skriver i en not på torsdagen – som refereras av Bloomberg – att amerikanska aktier är inne i en ”superbubbla” för fjärde gången under det senaste århundradet.

Den legendariske Wall Street-investeraren är ”nästan” säker på, säger han, att bubblan spricker och börsen rasar.

Blytunga ras både på S&P 500 och Nasdaq

Storbolagsindexet S&P 500 faller nästan 50 procent, eller 45 procent från onsdagens stängning för att vara mer exakt, enligt Granthams dystra prognos.

Från all-time-high-nivån 4 januari rör det sig om ett förestående ras på 48 procent för S&P 500, enligt Grantham.

ANNONS
ANNONS

Men ännu större kan korrigeringen bli för tekniktunga Nasdaq Composite, som redan backat 8,3 procent (i skrivande stund) under årets första månad, varnar börsnestorn.

I en intervju med Bloomberg ”Front Row” säger Grantham att han inte var lika övertygad om den förestående bubblan för ett år sedan som han var när it-bubblan sprack 2000, eller för den delen bostadsbubblan i spåren av Lehman Brothers-kraschen 2007.

Han nämner även dubbelkraschen för japanska aktier och fastigheter i slutet av 1980-talet.

Granthams största bevis – ”galet investerarbeteende”

Grantham säger sig i dag mer eller mindre vara övertygad om sitt skräckscenario för finansmarknaderna och det mest tydliga ”beviset” för det är enligt gurun det han beskriver som ”galet investerarbeteende”.

I det sammanhanget pekar han på meme-aktier, köphysterin i elbilsaktier, ökningen av ”meningslösa kryptovalutor som dogecoin” och hajpen kring digital konst, så kallade NFT:er.

ANNONS
ANNONS

Bloomberg berättar att Jeremy Grantham siat om börsbubblor lika länge som han varit kapitalförvaltare – det vill säga under 50 år – och hans mörka profetior ger förstås näring åt aktiemarknadens dysterkvistar.

Samtidigt har han en ypperlig förmåga att kunna se mönstren som föregår bubblor och när det gäller de senaste 25 årens bubblor beror dessa på i första hand uselt bedriven penningpolitik från den amerikanska centralbanken Federal Reserve – så har det varit ända sedan Alan Greenspan var Fed-ordförande, hävdar Jeremy Grantham.

Läs mer: CNBC: Börsen går ned i år – enligt almanackan [Dagens PS]