Årets första månad januari har i mer än ett halvt sekel skvallrat om hur börsen går resten av året – nästan alltid blir det kusligt rätt.

ANNONS

CNBC uppger att börsmånaden januari brukar vara ”en ganska tillförlitlig indikator på hur indexet kommer att avsluta året”.

Det är det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 som är i rampljuset. Under 2021 upplevde S&P 500 ett rally och stängde upp med nästan 27 procent.

Hittills i januari år, vid tidpunkten för CNBC:s artikel ska tilläggas, är börsindexet ner med 3 procent.

Oron för stigande räntor i kombination med klena bolagsrapporter under den nyss påbörjade rapportperioden i USA tynger börsen.

Kan inte bara negligeras

När det gäller januari, årets första månad, har den barometer framtagen av investerarnas almanacka Almanac – och som CNBC pekar på – prickat rätt som guide för aktiemarknaden alldeles för många gånger sedan 1950 för att det bara ska avfärdas.

ANNONS
ANNONS

Endast tolv år under perioden utgör undantag från ”regeln”.

”Varje januari sedan 1950 har utvecklats till en ny eller fortsatt björnmarknad, en 10-procentig korrigering eller en platt nedgång – förutom 2021”, heter det i artikeln där kräftgångarna på den amerikanska aktiemarknaden under respektive årtal och decennier illustreras grafiskt i detalj.

Experten: Köptillfällen på börsen i slutet av året

”Som S&P 500 går i januari, så går året”, skriver Jeffrey Hirsch i aktiehandlarnas almanacka, Almanac, berättar CNBC.

När S&P 500 stänger januari med en nedgång – i genomsnitt har den legat på 13 procent historiskt under ovan nämnda period – så brukar indexet avsluta året på minus 1,1 procent i snitt, visar analysen.

Jeffrey Hirsch anser att det öppnar för ”utmärkta köptillfällen” senare under året.

ANNONS
ANNONS

Så har det i alla fall sett under de flesta år som inkluderas i nämnda data, konstaterar han.

Läs även: Pressade tillväxtbolag sänkte Stockholmsbörsen [Dagens PS]

Läs mer: Analys: Stor risk att börsen faller 15 procent i år [Dagens PS]