Microsofts köp av Activision Blizzard blir jackpot för videospelsföretagets vd – i potten ligger 5 miljarder kronor om han tvingas gå.

ANNONS

Bobby Kotick, vd för Activision Blizzard, har ett avtal som ger honom 14,4 miljoner dollar i avgångsvederlag – fallskärm i dagligt tal – om han sägs upp eller av olika skäl tvingas sluta inom ett år i samband med byte av ägare över företaget.

Det skriver The Wall Street Journal och hänvisar till en värdepappersansökan.

Där framgår det också att Bobby Kotick äger 4,3 miljoner aktier i videospelsföretaget och har rätt att förvärva ytterligare 2,2 miljoner aktier som uppges vara värda mer än 500 miljoner dollar, sett till nuvarande kurs på 95 dollar per aktie.

Aktieägarna säger okej till Microsofts bud

Det här betyder att Activision Blizzards vd potentiellt kan kvittera ut 520 miljoner dollar, alltså cirka 5 miljarder kronor, om han får gå när Microsoft slutför sitt planerade köp av videospelsföretaget, som är utgivare av det populära spelet Call of Duty, konstaterar WSJ.

I torsdags uppgav Activision Blizzard att aktieägarna accepterat förvärvet från Microsoft.

Köpet väntar nu på ett regulatoriskt godkännande och enligt både Microsoft och Activision Blizzard är förväntan att affären kan stängas under våren 2023.

Bobby Kotick, 59 år, har varit videospelsföretagets vd sedan han och flera andra personer förvärvade bolagets tillgångar 1991.

Kotick fick enligt bolagets egen utsago 155 miljoner dollar i ersättning 2020 och WSJ berättar att det gör honom till den näst bäst betalda vd:n bland företagen som är listade på S&P 500.

Topplön och redan rik på aktierna

Han är onekligen en av de bäst betalda topparna bland teknikföretagen på Wall Street, förutom att han cashat hem rejält med avkastning på Activision Blizzard-aktien.

ANNONS
ANNONS

2013 köpte Kotick, enligt en taleskvinna för videospelsföretaget, aktier för 50 miljoner dollar i företaget och tillsammans med övriga aktieägare i bolaget har han kunnat glädjas åt en 500-procentig värdeökning i aktien under senaste åtta åren.

Enligt de dokument som WSJ nu refererar till fick Bobby Kotick 826 549 dollar i ersättning för sin prestation i Activision Blizzard 2021.

Läs även: Microsoft köper Activision Blizzard för 600 miljarder [Dagens PS]