ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Pinsamt magplask för Fed och börsproffsen

Uppdaterad: 28 dec. 2022Publicerad: 27 dec. 2022
Fed
Feds Jerome Powell hade fel, Wall Street-proffsen hade fel – nästan alla hade fel i sina prognoser om USA:s ekonomi 2022. (Foto: TT)

Fed hade fel, Wall Street-proffsen hade fel – nästan alla så kallade sakkunniga förståsigpåare var ute och cyklade i sina profetior inför 2022.

ANNONS
ANNONS

Enligt USA:s centralbank Federal Reserve, Fed, skulle inflationsökningen 2021 snabbt blåsa förbi.

Den prognosen kom rejält på skam och i stället ökade den amerikanska kärninflationen till den högsta på 40 år, skriver The Wall Street Journal.

Inflationen i USA tredubblades 2022 jämfört med vad Fed hade förutspått, framgår det.

Börsfesten uteblev på Wall Street

På samma sätt trodde Wall Streets analytiker att börsåret skulle bli skapligt, men med facit i hand är det breda börsindexet S&P 500 ner med 19 procent och på väg mot sitt största förlustår sedan finanskrisen 2008, skriver WSJ.

Det lutar dessutom åt att USA:s obligationsmarknad i år går till historien som det sämsta året någonsin.

Mot bakgrund av hur fel experterna haft om det snart passerade 2022 finns en utbredd oro inför det stundande 2023.

Fed har signalerat att räntehöjningarna fortsätter, men detta har marknaden redan kalkylerat med, skriver WSJ.

ANNONS
ANNONS

Chefsstrateg är mer ödmjuk inför det nya året

Vid sidan av det räknar många företagsedare och även bland andra Wall Street-banken Goldman Sachs med att en potentiell lågkonjunktur drabbar den amerikanska ekonomin det kommande året.

Investerare och analytiker tar höjd för att det kan komma “fler överraskningar” och en av dem, Christoffer Smart, global chefsstrateg och chef för Barings Investment Institute, som för övrigt också hade fel om börsen, förklarar att man närmar sig det nya året “med en viss ödmjukhet”.

Inför 2023 tror ungefär nio av tio investerare, enligt tidningen, som hänvisar till Bank of Americas undersökning nyligen, att den globala inflationen sjunker de närmaste tolv månaderna.

Positionerat sig mot obligationsmarknaden

Aldrig tidigare i historien har andelen investerare, nästan 90 procent, varit så hög som trott på en inflationsnedgång, konstaterar WSJ och uppger att förväntan om att inflationen toppat har fått många Wall Street-spekulanter att tro på en marknadsvändning under 2023.

Det osäkra läget som råder i dag har fått fondförvaltare att exponera sig högt mot obligationer i stället för aktier, och enligt artikeln är fondförvaltarnas andel obligationer den högsta sedan 2009.

Dock har Feds ordförande Jerome Powell gjort att det är för tidigt att dra några slutsatser om att inflationen toppat.

“Marknaden har fortsatt att tro att varje räntehöjning förhoppningsvis är en av de sista, även om Fed fortsätter att berätta för marknaderna att det inte är det”, säger Scott Colyer, verkställande direktör för Advisors Asset Management, till The Wall Street Journal.

Läs även: Analys: Experterna har oftast fel

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här