Tobaksjätten Philip Morris vd Jacek Olczak säger i en intervju med Bloomberg att han inte utesluter en höjning av budet på Swedish Match – men hans strategi är inte beroende av köpet. 

ANNONS

Philip Morris strategi är inte beroende av att förvärvet av snustillverkaren Swedish Match går igenom, säger vd:n Jacek Olczak enligt Bloomberg.

”Vissa människor ser detta som det enda alternativet. Swedish Match har en strategisk betydelse för oss men min strategi beror inte på Swedish Match.”

Hedgefonder utmanar Philip Morris

Som Dagens PS tidigare rapporterat har flera hedgefonder köpt upp stora positioner i den svenska tobakstillverkaren för att motsätta sig budnivån på 106 kronor per aktie, som de tycker är för låg. Bolagets aktie stängde på fredagen till prisnivån 109,35 kronor per aktie. För att avnotera aktien från Stockholmsbörsen behövs en acceptansnivå på 90 procent enligt svensk standard.

Förvärvet är en del av Philip Morris strategi att ha en majoritet av sin affär i rökfria produkter till 2025. Bolaget är mest känt genom sina cigaretter, där Marlboro är det största märket.

Swedish Match är extra intressant för bolaget då snusförsäljningen i Sverige och Norge passar in på den rökfria beskrivningen. De tobaksfria nikotinpåsarna Zyn har också ökat kraftigt i popularitet i USA. Philip Morris sägs också vara intresserade av distributionsnätverket för att rulla ut nya produkter.

Budet lägre av att kronan rasar

Sedan budet lades i maj har finansieringskostnaderna ökat för Philip Morris på grund av höjda räntor, säger vd:n Jacek Olczak enligt Bloomberg.

Dock har den svenska kronan under samma period tappat 11 procent mot dollarn, vilket gör priset lägre i dollar för Philip Morris. När budet lades var det värt 16 miljarder dollar, nu är priset 14 miljarder dollar.

ANNONS
ANNONS

Acceptansperioden för budet har förlängts till den 21 oktober.

Läs även: Hedgefonder köper i Swedish Match – vill ha högre bud [Dagens PS]

Läs även: Swedish Match överraskar – succé för rökfritt i USA [Dagens PS]