Dagens PS

PCP tar in miljarder i ny hållbarhetsfond

PCP startar en ny hållbarhetsfond
Fonden PCP Transition ska rikta lån till bolag som vill bli mer hållbara. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 05 juli 2021Publicerad: 05 juli 2021

P Capital Partners, PCP tar in sex miljarder kronor i en ny hållbarhetsfond – PCP Transition. Fonden riktar lån till bolag som vill bli mer hållbara.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Planen är även att kreditfinansiera bolag som redan är hållbara och få dem att växa ytterligare. Den nya fonden PCP Transition vänder sig till medel­stora företag i Norden, Tyskland, Irland, Benelux­länderna och Storbritannien.

Samtidigt som få av storbankernas fonder når upp till högsta hållbarhetsnivån så har hållbarhetsarbetet seglat upp som en ny gyllene chans för PCP. Daniel Sachs, vd för PCP, ser det hela som en stor affärsmöjlighet.

”Fondens finansierings­lösningar kan frigöra en stor omställningspotential. Och jag ser att vi har en intressant roll att fylla på kapitalmark­naden inom det här området”, säger han till Di.

Sex miljarder

I den första kapitalrundan tog finansiärer som Andra AP-­fon­den, Folksam, KPA Pension, SEB­-Stiftelsen och Skandia in omkring sex miljarder kronor.

”Första stängning gör vi nu för att komma igång och börja investera. Men när den är fullfinansierad är ambitio­nen att fonden ska landa på någonstans mellan 10 och 15 miljarder kronor”, fortsätter Daniel Sachs.

På sistone blir det allt vanligare att företagen efterfrågar hållbara omställningar i allt större utsträckning, samtidigt som bankernas gröna lån är begränsade och då behövs “skräddar­sydda lösningar” enligt Daniel Sachs.

“Det viktigaste för oss är inte bola­gens utgångsläge utan själva omställningen, men det är klart att det ska finnas förut­sättningar för att ställa om också.”

ANNONS

Mätbara lån

PCP kommer analysera varje bolag som är aktuellt för ett lån och sätta upp mätbara mål som ska uppnås i omställningsarbetet.

Koldioxidutsläpp, cirkularitet och användning av natur­resurser kommer stå i fokus och även hur företagen hotar den biologiska mångfalden.

”Det viktiga är att det finns en tydlig och mätbar ambi­tion. Hållbarhetsomställning är också nära kopplat till kom­mersiell framgång”, säger Daniel Sachs och förklarar att “de som är bäst på att ställa om kommer att vara ledande i sina bran­scher, öka sin konkurrens­kraft och bli mer attraktiva för kunder och anställda.”

Läs mer: Fondtopp sågar gröna fonder: ”Falska löften”

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS