Paradox slår analytikernas förväntningar och rapporterar både stark tillväxt och levererar den högsta nettovinsten någonsin.

ANNONS

2021 var ett motigt år för spelbolaget Paradox, men nu ser det som vinden har vänt. I rapporten som presenterades idag slog bolaget analytikerna på fingrarna och levererar siffror över förväntan.

“Vi har haft god fart in i 2022 med viktiga förstärkningar av vår spelportfölj. Mer specifikt har årets första månader präglats av att fördjupa våra viktiga strategi- och managementspel med små och stora releaser”, skriver bolagets vd Fredrik Wester i rapporten.

Omsättningen landade på 476 miljoner kronor, vilket innebär en intäktstillväxt på 31 procent. Analytikernas prognos låg på 464 miljoner kronor skriver Breakit.

Rörelseresultatet ökade med hela 125 procent och levererar en siffra på 209 miljoner kronor. Motsvarande kvartal förra året var siffran cirka 93 miljoner. Rapporten visar även en trimmad kostnadskostym med 22 procent lägre, eller 18,2 miljoner kronor, mot samma period i fjol.

“Kvartalets releaser och en god kostnadskontroll resulterar i den högsta vinsten vi haft under ett enskilt kvartal”, säger Fredrik Wester i rapporten.

Stök i ledningen och brister i arbetsmiljön

2021 var inget bra år för Paradox. Aktien dök ordentligt efter fallande intäkter och vinster. I augusti läcktes även en intern undersökning som visade problem med diskriminering, kränkande beteende och trakasserier bland medarbetarna.

Konsultbolaget Gender Balance anlitades för att på djupet se över arbetsmiljön. Gender Balance slutsatser släpptes i februari 2022 och visade på stora brister i arbetsmiljön. Efter rapporten infördes en arbetsplan men ledningen menar att det inte går att säga hur långt tid det tar att få bort problemen.

Samtidigt blev det stök i ledningen och vd Ebba Ljungerud fick lämna över till storägaren och dåvarande ordförande Fredrik Wester.

ANNONS
ANNONS

Aktien har återhämtat sig sedan fallet i höstas och har stigit 33 procent under det senaste halvåret. Idag står kursen i cirka 173 kronor. Före fallet handlades den dock på över 300 kronor.

Marknaden reagerade inte nämnvärt på Paradox rapport och kursen hade efter en timmas handel backat med 1 procent.

Läs även: MGM offentliggör bud på Leovegas [Dagens PS]