Dagens PS

Omvända världen – nu rasar fraktpriserna

fraktpriser
Fraktpriserna har rasat med 91 procent sedan början av 2022. (Foto: Pixabay)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 juli 2023Publicerad: 10 juli 2023

Containerrederiernas medvind under pandemin har vänt till dramatiska ras mot bottennivåer i fraktpriserna, skriver Di.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medan köparna av frakt åter kan jubla är krisen ett faktum för många containerrederier som skar guld med täljkniv under pandemin.

“Prisraset från toppnoteringarna under förra året har varit lika dramatiskt som den tidigare explosiva ökningen i fraktpriserna med 800-900 procent”, säger Patrik Berglund, vd för norska Xeneta, till Dagens Industri som uppger att de tidigare störningarna på fraktsidan nu mer eller mindre är borta, vilket bidragt till att dra ner fraktpriserna och per automatik vinsterna för berörda rederier.

Så mycket har fraktpriserna rasat

Enligt Xeneta, som tidningen hänvisar till, har spotpriset för att frakta en 40-fotscontainer från Asien till Norra Europa sjunkit med hela 47 procent till drygt 1 200 dollar sedan årsskiftet.

Det kan jämföras med ett snittpris på omkring 14 800 dollar för samma containerfrakt under rekordperioden i början av fjolåret.

Sedan dess är prisfallet för frakten dramatiska 91 procent, samtidigt som priserna sjunkit till en lägre nivå än före pandemin då fraktkaoset var ett faktum.

Enligt Patrik Berglund är det radikala förändringar mellan utbud och efterfrågan som ligger bakom utvecklingen, och han talar om en “historisk” priskollaps på rederiernas fraktmarknad i världshandeln.

Ändå, tillägger han i Di, kan priserna fortsätta falla mer på sikt och kan det leda till färre containerrederier – en konsolidering i branschen – med ökade priser som följd vilket givetvis drabbar fraktköparna.

Läs mer: Fraktpriser går ner – öppnar för flera börsbolag Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS