Enligt en sammanställning gjord av SVT är de tio största oljebolagens sammanlagda vinster det första kvartalet nästan 1 500 miljarder kronor.

ANNONS

Den saudiska oljejätten Aramco var det sista av de tio största oljebolagen att kvartalsrapportera och under söndagen redovisade bolaget en vinst på cirka 600 miljarder kronor för årets första kvartal, det rapporterar SVT.

Kriget i Ukraina och en ekonomisk återstart efter pandemin har gjort att oljepriset stigit till över 100 dollar, cirka 1007 kronor, per fat, något som gjort att oljebolagens vinster har ökat. De tio största oljebolagens samlade vinster det första kvartalet 2022 hamnar, enligt SVT:s sammanställning, på cirka 1 500 miljarder kronor.

Att oljebolagens vinster är så stora samtidigt som klimatkrisen blir mer akut har fått klimatrörelsen att reagera. FN:s klimatpanel konstaterade i februari att utsläppen måste minska inom tre år om vi ska klara klimatmålen. Klimatpanelen och andra organisationer har konstaterat att nya investeringar i fossila bränslen är uteslutna, trots det fortsätter den globala oljeproduktionen öka och nya oljefält öppnas.

”Det är skrämmande att vi fortsätter att belöna företag och människor som profiterar på att förstöra klimatet, på krig och på vanliga arbetare”, säger Alex Rafalowizc på organisationen Fossil fuel non-proliferation treaty till SVT.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Saudi Aramco visar ny rekordvinst genom kriget i Ukraina [Dagens PS]