Det brittiska startup-bolaget Carbon Clean Solutions drar till sig stora mängder kapital från oljejättar som Chevron. Nu hoppas bolaget få ett genombrott med sin CCS-teknik för billigare koldioxidinfångning.

ANNONS

Enligt uppgifter till Bloomberg har bolag som Chevron, Saudi Arabian Oil och Samsung gått in med ett samlat kapital på 150 miljoner dollar, motsvarande 1,5 miljarder kronor, i Carbon Clean Solutions Ltd.

Bolaget arbetar inom så kallad CCS – Carbon Capture and Storage – där målet är att avskilja koldioxid och begrava den så att den inte når atmosfären.

Tekniken för att göra det finns sedan länge, men bolagets fördel är att de har hittat ett sätt att bygga små flyttbara enheter som kan användas på de flesta skorstenar. Det gör tekniken billigare än om den byggs upp på plats, skriver Bloomberg.

CCS för 30 dollar per ton

Stämmer det är det goda nyheter eftersom CCS-tekniken behöver tiofaldigas för att nå Parisavtalets uppsatta mål.

Enligt bolaget själva kan deras flyttbara koldioxidinfångare ta upp 97 procent av den koldioxid som kommer från exempelvis stål- och cementtillverkning, eller från fossilbaserad elproduktion.

Det skulle kunna ta ner kostanden för infångning till 30 dollar per ton, enligt bolagets vd Aniruddah Sharma. I dag betalar bolag som omfattas av EU:s regelverk motsvarande 100 dollar i utsläppsrätter per ton. Det borde göra alternativet intressant för industrierna.

FN:s klimatpanel har också sagt att CCS-tekniker behöver tiofaldigas för att världen ska kunna nå Parisavtalets mål om max 1,5 graders uppvärmning.

ANNONS
ANNONS

Nu när bolaget har fått in investeringar på motsvarande 1,5 miljarder kronor kommer man att satsa på att anställa 100 personer och bygga fler infångningsenheter, enligt Sharma.

Läs också:

Så kan Sverige nå negativa utsläpp [Dagens PS]
Ny svensk pilotanläggning för CCS snart på plats [Dagens PS]