Vd:n för det börsnoterade byggbolaget har stått registrerad på ett anonymt nätkonto, som skrivit över 200 inlägg på aktieforumet Placera. Inläggen kan vara marknadsmanipulation, säger en expert.

ANNONS

Användarnamnet ”Pellucidum” har kopplats till Ola Serneke, vd för byggbolaget Serneke Group , och Göteborgs Posten erfar att kontot har anmälts till Finansinspektionen.

I ett pressmeddelande bekräftar Ola Serneke att han har deltagit i diskussioner på Placera.

Nu säger experter att inläggen kan röra sig om marknadsmanipulation, skriver GP.

Potentiell manipulation

Det är Daniel Stattin, professor i civilrätt och associationsrätt vid Uppsala universitet, som menar att inläggen kan vara kursmanipulation.

”Jag skulle behöva gå in och titta vidare på inläggen för att kunna göra en bättre bedömning, men om vi talar generellt: Om man går in och skriver positiv information under pseudonym på det här sättet på diskussionsforum kan det mycket väl vara ett skolexempel på marknadsmanipulation”, säger han.

Vidare menar han att Ekobrottsmyndigheten borde se över inläggen.

Tveksamma rekommendationer

De inläggen ”Pellucidum” har skrivit på Placera är i regel positivt inställda till Sernekeaktiens utveckling.

I ett inlägg från mars i fjol skrev exempelvis  ”Pellucidum” att han skulle köpa fler aktier i byggbolaget – vilket infaller med ett aktieköp av Ola Serneke som registrerades samma dag.

ANNONS
ANNONS

”Tyvärr så är det masshysteri där man slutat tänka. Man säljer för att alla andra gör så. Vändningen för de bolag som inte påverkas av corona kommer snart då folk börjar använda hjärnan igen…. som tur är 🙂 Är ju helt galna nivåer nu på aktien”, har kontot skrivit.

Under fredagsförmiddagen backade Sernekeaktien med 4,40 procent.

Läs mer: Svensk student gör galna klipp i hajpen [Dagens PS]