I går kom det tunga beskedet att Volvo Cars sjösätter ett stort besparingspaket där 3000 anställda får lämna för att klara ekonomin i det hårt prövade bilföretaget.
Oklart om Volvos miljardbesparing räcker: "Haft sötebrödsdagar"


Mest läst i kategorin
Hampus Engellau, fordonsanalytiker på Handelsbanken, tycker dock det är svårt att svara på om besparingen på 18 miljarder kronor är tillräcklig.
Läs även: En tung nyhet för Volvo Cars: Tusentals tjänster försvinner i Sverige – Dagens PS
1200 tjänster i Sverige
Volvo Cars (börskurs Volvo Cars) ska står genomföra en omfattande omorganisation som innebär att uppemot 3 000 anställda, inklusive konsulter, påverkas globalt.
Detta meddelar företaget som en del av en ny kostnads- och kassaflödesplan på 18 miljarder kronor i ett pressmeddelande i går.
Majoriteten av neddragningarna, cirka 1 200 tjänster, kommer att drabba kontorsbaserad personal i Sverige, vilket motsvarar ungefär 15 procent av den totala kontorsbaserade arbetsstyrkan globalt.
“Det var ingen jätteöverraskning direkt, det var väntat att det skulle bli nedskärningar i ungefär den här häraden. Det var ett liknande nedskärningsprogram för två år sedan när Jim Rowan var vd”, kommenterar Handelsbankens sektorexpert Hampus Engellau till GP.
Volvo back 24 procent på börsen i år
Volco Cars, har precis som många andra företag i fordonssektorn, haft det tufft med försäljningen på senare år vilket också har satt avtryck i börskursen.
Aktien är ned nära 77 procent på tre år och 24 procent back 2025.

Volvo Cars i kris: kan flytta utvecklingen till Kina
En källa med koppling till Geely konstaterar att Geely gör en omstöpning av hela koncernen och att alla i Sverige inte kommer att gilla det.
Den miljardbesparing som nu lanseras är ett viktigt steg för att försöka vända utvecklingen. Men är det tillräckligt?
“Det är svårt att svara på, men det kommer bero på hur den allmänna bilkonjunkturen artar sig”, säger Handelsbankens expert.
Ser ljusglimtar framåt
Samtidigt tror han inte att Volvo Cars och fordonsbranschens problem bara kan skyllas på det oroliga omvärldsläget här och nu.
“Bilsektorn har haft sötebrödsdagar efter coronapandemin när det kommer till att höja priserna. Industrin som helhet tjänade mycket pengar, men har nu sett en återgång till priskonkurrens och tuffare konkurrens på elbilssidan från egentligen alla. Det har gjort att rabatter och olika typer av program slår mot marginalerna”, säger Hampus Engellau till GP.
Framåt ser dock Handelsbankens expert ljusglimtar för den hårt sargade sektorn;
“Jag är försiktigt optimistisk, eftersom bilefterfrågan dämpats av handelskrig och allmän oro. Innan tullarna fanns det tecken på att räntorna var på väg ned, efterfrågan blev större och att det var islossning för privatleasing-marknaden”.
Läs även:
Bilia köper miljardbolag i Volvo-affär – Dagens PS

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.