Sedan kriget i Ukraina inleddes har omvärldens sanktioner slagit mot den ryska ekonomin. Ryssland vill kunna fortsätta erbjuda ett brett utbud av varor till invånarna genom den nya lagen om parallellimport. Men det går trögt.

ANNONS

I juni beslöt Ryssland om en ny lag som tillåter en slags andrahandsimport från länder där det finns tillstånd att sälja de importerade varorna.

Varor som ursprungligen exporterades med avtal för att säljas exempelvis på den kazakstanska eller iranska marknaden kan sedan också säljas vidare till den ryska. Detta oavsett vad leverantören tycker.

Enligt vice premiärminister Denis Manturov har värdet av den ryska parallellimporten hittills uppgått till 6,5 miljarder kronor. I en intervju med nyhetsbyrån Interfax säger han att den vid årets slut kan antas uppgå till 16 miljarder dollar, skriver Bloomberg.

Parallellimport mot inhemsk tillverkning

Det är en blygsam summa i relation till den import som Ryssland hade förra året, ungefär 4 procent. Förra året importerade man varor till ett värde av 380 miljarder dollar.

Att statistiken alls blir offentlig är sällsynt – Ryssland har slutat att publicera flera nyckeltal offentligt, även dem som rör import och export.

ANNONS
ANNONS

Utländska varor har blivit alltmer ovanliga i Ryssland i och med sanktionerna, men Ryssland vill i huvudsak gynna den inhemska industrin och har därför även begränsat parallellimporten till varor som ryska tillverkare har svårt att producera.

Läs också:

Sanktioner: Ryssland förlorade 40 procent av BNP [Dagens PS]
Ryska diamanter kan inte konfliktklassas [Dagens PS]