Dagens PS

Ökade levnadskostnader driver på fattigdom och svält

Miljontals människor i världens fattigaste länder har drivits in i extrem fattigdom och svält av den globala krisen med ökande levnadskostnader som kriget i Ukraina drivit på.
Miljontals människor i världens fattigaste länder har drivits in i extrem fattigdom och svält av den globala krisen med ökande levnadskostnader som kriget i Ukraina drivit på. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 juli 2022Publicerad: 07 juli 2022

Den globala krisen med ökande levnadskostnader har drivit ytterligare 71 miljoner människor i världens fattigaste länder in i extrem fattigdom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny rapport som FN:s utvecklingsprogram UNDP publicerade i dag, den 7 juli, visar att de kraftigt ökade levnadskostnader som kriget i Ukraina har drivit på har gjort att ytterligare 71 miljoner människor i världens fattigaste länder drivits in i extrem fattigdom, det rapporterar UNDP.

Enligt UNDP-administratören Achim Steiner visade en analys av 159 utvecklingsländer att årets ökning av de viktigaste råvarupriserna redan har slagit mot delar av Afrika söder om Sahara, mot Asien, Balkan och även andra platser, det skriver Reuters.

Vill ha direkta kontantutbetalningar

UNDP efterlyser skräddarsydda åtgärder som direkta kontantutdelningar till de mest utsatta och att rikare länder förlänger och breddar det initiativ för inställning av skuldbetalning som inrättades för att hjälpa fattiga länder under covid-19-pandemin.

“Denna levnadskostnadskris knuffar miljontals människor in i fattigdom och till och med svält i en hisnande hastighet”, säger Achim Steiner, till Reuters och fortsätter: “I och med det växer hotet om ökad social oro för varje dag”.

Finns olika fattigdomsgränser

FN, Världsbanken och Internationella valutafonden har ett antal fattigdomsgränser för de allra fattigaste länderna där människor lever på 1,9 dollar, cirka 20 kronor, om dagen och 3,2 dollar, drygt 33 kronor, per dag för länder med låg medelinkomst och 5,5 dollar, cirka 58 kronor, per dag för länder med högre medelinkomst.

“Vi räknar med att den nuvarande levnadskostnadskrisen kan ha drivit över 51 miljoner fler människor till extrem fattigdom för 1,90 dollar om dagen och ytterligare 20 miljoner för 3,20 dollar om dagen”, står det i rapporten skriver Reuters. 

ANNONS

Enligt rapporten skulle riktade kontantöverföringar från regeringar vara mer kostnadseffektiva och rättvisa än generella subventioner på sådant som livsmedelspriser och energi.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: G7 ger 5 miljarder dollar mot livsmedelskrisen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS