Havredrycksföretaget Oatly öppnar ett forsknings- och innovationscenter i Lund och ska rekrytera ett 30-tal forskare för att jobba med havre. 

ANNONS

Det svenska havredrycksföretaget Oatly har sina rötter vid universitet i Lund. Företaget fortsätter i den traditionen och har presenterat en satsning på ett nytt forsknings- och innovationscenter i den skånska staden. På sikt ska ett 100-tal personer arbeta i centret som ska stå klart 2023.

Företaget hoppas kunna dra nytta av närheten till det nationella laboratoriet Max IV och den sameuropeiska forskningsanläggningen ES. Forskarna ska för fördjupa sig i olika aspekter av havre – som havrens biokemi, biofysik, mikrostruktur och nutritionsegenskaper, säger företaget till Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad.

Hyllar kompetensen i Lund

I ett första steg ska ett 30-tal forskare knytas till verksamheten, på sikt är det tänkt att siffran ska växa till runt 70 som tillsammans med Oatly ska forska på havre.

”Detta är en del av en ny forskningssatsning på havre. I Lund finns det redan världsledande kompetens på växtförädling. Och med ESS och Max IV finns det avancerade instrument att studera material och livsmedel på nanonivå med”, säger Sofia Ehlde, global innovationschef på Oatly till Sydsvenskan/HD.

Fallit på börsen

Fastighetsbolaget Wihlborgs bygger Oatlys nya forskning- och innovationscenter i Science Village i Lund med inflyttning 2023. Oatlys team kommer tills dess hålla till på Ideon i Lund.

ANNONS
ANNONS

Malmöbaserade Oatly har sin aktie i New York och gjorde börsdebut på Wall Street i maj i år. Aktien har efter en stark inledning fallit och handlas nu till strax under 15 dollar per aktie. Introduktionspriset var 17 dollar per aktie.

Läs även: Succébolaget Oatly anklagas för uppblåsta siffror [Dagens PS]