Växtbaserade matproducenten Oatly beskylls för uppblåsta siffror, men slår tillbaka mot anklagelsen. Aktien föll tungt på nyheten.

ANNONS

Aktien i Oatly backade rejält på onsdagen, runt 9 procent till 17,41 dollar, efter anklagelser om uppblåsta siffror.

Den växtbaserade matproducenten ska ha överdrivit både intäkter och vinstmarginaler, rapporterar New York Post enligt nyhetsbyrån Finwire och berättar att bolaget samtidigt tappat marknadsandelar.

Oatly anklagas även för att ha vilselett kunder kring sina hållbarhetsrutiner.

Det här framkommer i en rapport från investmentbolaget Spruce Point Capital Management, som enligt Oatly har blankat Oatlys aktie och kastar ur sig anklagelserna för egen vinnings skull.

Oatly nekar till anklagelserna

Oatly hävdar att det inte finns någon sanning i anklagelserna från investmentbolaget.

Oatly gjorde börsdebut på Wall Street i maj i år och i samma veva kunde de svenska bröderna och grundarna Björn och Rickard Öste beteckna sig som miljardärer, vilket Dagens PS tidigare berättat om med hänvisning till Dagens Industri.

Den svenska brödraduon satt på aktier värda 4,3 miljarder kronor i samband med havremjölksföretagets börsentré i New York.

ANNONS
ANNONS

Oatlys börsvärde uppges i dag vara över 12 miljarder dollar.

Efter noteringen i USA stod det statliga kinesiska bolaget China Resources och belgiska Verlinvest som största ägare i Oatly, som startade för 25 år sedan i Lund och som lockat även kända investerare, däribland tv-drottningen Oprah Winfrey och skådespelerskan Natalie Portman.