Ett nytt kryptoinstrument som öppnar för reglerad handel noteras idag på Stockholmsbörsen. Det är schweiziska 21Shares som noterar sina ETN:er (exchange traded notes) med bitcoin och ethereum som underliggande säkerhet.

ANNONS

Handel med kryptovalutor är något som för det mesta äger rum på en helt oreglerad marknad. Det finns inget övervakningsinstitut med uppgift att övervaka kryptobörserna. När Sveriges Finansinspektion, FI, godkände 21Shares grundprospekt för noteringen 24 november öppnades spelplanen för institutionella investerare att handla med kryptovalutorna.

Kursen bestämmer värdet

En ETN är i grund och botten en form av obligation. Den följer en underliggande tillgångs värde, om tillgången stiger i värde får man ut vinsten när avgifter för försäljning dragits. Minskar den så minskar också obligationens värde. När det gäller 21Shares ETN:er är det alltså kursen för bitcoin och ethereum som bestämmer värdet på ETN:en.

När det gäller de certifikat som funnits på marknaden tidigare har det handlats på den oreglerade marknaden. Helena Wedin är ansvarig för Nasdaq Stockholms börshandlade investeringsprodukter och fonder, och hon förklarar skillnaden.

Kryptoinstrument reglerar marknaden

”De här (ETN:erna) finns på en reglerad marknad. De är fysiskt backade, vilket betyder att varje gång en investerare investerar i en sådan här produkt kommer emittenten automatiskt att köpa upp samma värde i underliggande faktiskt kryptovaluta och lagra denna på ett förvaringsinstitut.”

Att Finansinspektionen godkände grundprospektet för noteringen beror enligt uppgifter till TT på att det uppfyller informationskraven. Sedan är det upp till Nasdaq att bevilja ansökan för upptagande av handel.

Fortfarande riskabel investering

Enligt Helena Wedin har 21Shares granskats rigoröst inför noteringen, och Nasdaqs inställning är att det är säkrare att investera i krypto genom 21Shares ETN:er än certifikat, men att det fortfarande finns risker.

”Det är en lägre risk än att handla i certifikat, men sedan vill jag betona att den underliggande tillgången, bitcoin och ether, är volatil”, säger Helena Wedin.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Mer reklam för kryptovaluta – Meta lättar på regler [Dagens PS]

Läs även: SEB-chef: Stockholmsbörsen stiger 7-8 procent 2022 [Dagens PS]