Investeringsbolaget Unconventional Ventures lanserade förra året en fond för att investera i underrepresenterade startupgrundare. Nu öppnar Uncovnetional Ventures en ny fond – som är öppen för allmänheten.

ANNONS

Den nordiska fonden Unconventional Ventures lanserar ett nytt fondkoncept för att investera i småbolag och startups, rapporterar DI Digital.

Det unika med konceptet är att fonden är öppen för alla, via Unconventional Ventures plattform.

Unconventional Ventures mål är att investera i underrepresenterade entreprenörer och plocka upp startupgrundare som större investeringsbolag missar.

”Vi möter en massa entreprenörer som gör väldigt mycket med väldigt lite. Med det här konceptet vill vi skapa effekter som får industrin att påskynda förändringen till att bli mer jämställd”, säger Nora Bavey, partner på Unconventional Ventures

Beprövad investeringsfilosofi

Unconventional Ventures lanserade förra året en fond som reste 125 000 euro, eller 1.3 miljoner kronor. Blande de 8 bolagen som fonden investerade i finns namn som Riteband och Boost Thyroid.

ANNONS
ANNONS

Liksom den nya satsningen var fonden i fjol inriktad på att fånga upp underrepresenterade entreprenörer. Investerarna i fonden var medlemmar i Unconventional Ventures nätverk och till 85 procent kvinnor.

Nytt fondkoncept

I en rapport i publicerad i oktober visar Unconventional Ventures att bolag med kvinnor som grundare har en högre omsättning – i snitt 45 procent mer.

Studien visade också att det finns ett tydligt samband mellan vilka grupper som har det lättare att få riskkapital och vem som investerar i bolaget.

Dock säger Nora Bavet att ”kraften i att investera i underrepresenterade grupper är fortfarande en tes och det finns inte tillräcklig data”.

Att vaska fram vinnare inom techbranschen lär dock vara lättare när de stora VC-firmorna inte konkurrerar om investeringarna.

Samtidigt har fonden ett speciellt format. En insättning i det nya fondkonceptet kräver inte en investering i alla potentiella bolag.

ANNONS
ANNONS

Istället kommer Unconventional Ventures att kontinuerligt presentera investeringsobjekt på sin hemsida och medlemmar får välja vilka bolag de vill satsa på.

Allt som allt siktar Unconventional Ventures på att investera i 8-12 bolag via den nya fonden.

Läs mer: Länsförsäkringar slopar olja och gas