Dagens PS

Nya tecknen: Lågkonjunktur faktum i Storbritannien

Lågkonjunktur
Efter att ha legat rekordlågt sedan 45-dagarspremiärministern Liz Truss tömt hela marknadens förtroende har pundet rest sig rejält.(Foto:Terje Bendiksby / TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 28 sep. 2023Publicerad: 28 sep. 2023

Under onsdagen kom rapporten om att de amerikanska konsumenterna tror på en lågkonjunktur 2024. Nu handlar det om Storbritannien – och Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det brittiska pundet har gjort en rejäl resa på valutamarknadens berg- och dalbana.

Efter att ha legat rekordlågt sedan 45-dagarspremiärministern Liz Truss tömt hela marknadens förtroende har pundet rest sig rejält.

Nu försvagas det igen – och experterna menar att både de senaste månadernas uppgång och den nya nedgången saknar rimliga skäl.

Förklaringen?

Den brittiska ekonomin har blivit bättre generellt men de senaste inköpschefsindex, PMI. Negativ utveckling för detaljhandeln visar att de brittiska konsumenterna ändå tror på en nedgång.

”Tuff lågkonjunktur”

”Det betyder i slutänden att Storbritannien förmodligen är på väg mot en mycket tuff lågkonjunktur”, säger Mark Cudmore, senior makrostrateg hos Bloomberg.

Det i sin tur förklarar den motvind pundet står inför, menar han.

”Jag tror att pundet kommer att prestera sämre än tillväxtmarknader med bättre förutsättningar, som Brasilien eller Mexiko”, säger Cudmore.

Den här analysen kommer bara dagen efter rapporten om hur de amerikanska konsumenternas framtidstro faller.

Dagens PS rapporterade om Conference Boards index för september där framtidstron faller kraftigt.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Signerar nedgång

Framförallt gäller den sjunkande tilltron förväntningarna på utvecklingen det närmaste halvåret där index sjunker från 83,3 i augusti till 73,7 i september.

Indexnivåer under 80 brukar historiskt signalera en lågkonjunktur inom ett år.

Samma dag kom Svensk handels handelsbarometer för september som indikerar samma sak.

För 16:e månaden i rad visar svenska handlare en pessimistisk tro på de kommande tre månaderna när det gäller antalet anställda, försäljning och lönsamhet.

”Tuffaste vintern”

”Vi ser framför oss den tuffaste hösten och vintern på länge”, sade Svensk handels vd Sofia Larsen när barometern publicerades.

”Konsumtionsutrymmet minskar för varje månad som går, vilket slår hårt mot en bransch som är beroende av just konsumtion. Våra medlemmar gör sitt yttersta för att kunna behålla personal, men i takt med att fler räntehöjningar slår igenom tror vi tyvärr att allt fler kommer att behöva göra sig av med personal. Det är en mycket oroande utveckling”, tillade Larsen.

Läs även:

Aktiemarknaden agerar som ingenting hänt – men framtiden är oviss – Dagens PS

Framtidstron faller i USA – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS