Dagens PS

Nya OMXS30: Aktien som trillar ur VIP-listan

Försvarvskoncernen SAAB kommer att ta plats på börsens finlista OMXS30 från och med den 1 juli. Därmed petar man bort en annan svensk klassisk verkstadsaktie.
Försvarskoncernen Saab kommer att ta plats på börsens finlista OMXS30 från och med den 1 juli. Därmed petar man bort en annan svensk klassisk verkstadsaktie. (Foto: Magnus Hjalmarsson Nedierman/SvD/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 24 juni 2024Publicerad: 24 juni 2024

Det närmar sig halvårsskifte och det är dags för omviktning av flera betydande index. Nu står det klart att det svenska klassiska verkstadsbolaget trillar ur storbolagsindex OMXS30.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Redan i maj siade aktietidningen Placera att ett skifte i det allra finaste och tyngsta indexet på Stockholmsbörsen kunde vara på gång.

Svårt att komma in i OMXS30

Att vara med i indexet är inte bara prestige, utan styr också hur man exempelvis inkluderas i olika typer av indexfonder, vilket i sin tur kan få betydelse för kursen och handeln i aktien.

En aktie som legat pyrt till senaste året är bilsäkerhetsföretaget Autoliv (börskurs Autoliv). Aktien har egentligen handlats så lågt som på plats 45 av de mest omsatta bolagen på börsen, men har tack vare de trögrörliga reglerna för indexet ändå klarat sig kvar.

Det krävs nämligen att en annan aktie tar sig upp på topp-15 för att kunna peta bort en befintlig OMXS30-aktie.

Något som försvarskoncernen Saab (börskurs Saab), i ljuset av de senaste årens starka börsuppgång för försvarsaktier generellt, nu har lyckats med.

ANNONS

Senaste nytt

Ingen kursreaktion

Därmed är skiftet nu också ett faktum, vilket Nasdaq-börsen nu bekräftat enligt flera medier skriver Aktiespararna.

ANNONS

Förändringen börjar formellt att gälla från och med 1 juli.

Autolivs aktie är dock inte den enda aktie som handlas utanför topp 30, men som trots det har ingått i OMXS30.

Vid Placeras genomgång i maj var det totalt fem aktier som levde farligt och som teoretiskt skulle kunna trilla ur OMXS30 när det är dags för nästa översikt den sista december.

Det handlar om Getinge (börskurs Getinge), Electrolux (börskurs Electrolux), Kinnevik (börskurs Kinnevik) och SBB (börskurs SBB).

I den tidiga måndagshandeln syns ingen negativ kursreaktion för Autoliv men heller ingen positiv för Saab.

Läs mer:

Autoliv står fast vid helårsprognos efter succérapporten. Dagens PS

Glädjeyra när börsens storbolagsindex slog alla tiders rekord. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS