Dagens PS

Aktierna som riskerar trilla ur OMXS30

Fem aktier som i dag ingår i storbolagsindexet OMXS30 handlas för tillfället inte som någon av de 30 mest omsatta akterna visar en genomgång från Placera. Autoliv, med vd Mikael Bratt, är det bolag som ligger allra mest pyrt till att åka ur indexet den 1 juli.
Fem aktier som i dag ingår i storbolagsindexet OMXS30 handlas för tillfället inte som någon av de 30 mest omsatta akterna visar en genomgång från Placera. Autoliv, med vd Mikael Bratt, är det bolag som ligger allra mest pyrt till att åka ur indexet den 1 juli. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Den sista juni är det halvårsskifte på börsen och därmed också dags att vikta om indexet OMXS30. Flera aktier som i dag ingår i indexet är just nu inte bland de 30 mest handlade värdepapperna.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Börsens storbolagslista har slagit rekord under våren. Indexet, kallat OMXS30, inkluderar de 30 aktier med allra högst handelsomsättning en vanlig börsdag.

Krångliga regler

Om en aktie tas med i, eller tvärtom faller ur, indexet kan det få stor betydelse för om bolaget exempelvis inkluderas i olika indexfonder eller inte.

Nättidningen Placera har gjort en genomgång av den aktuella handelsstatistiken för de största bolagen som visar att flera aktier som i dag ingår i OMXS30 i nuläget inte tillhör de 30 mest omsatta.

Reglerna för hur aktier utesluts och inkluderas är dock inte helt enkla.

Till att börja med sker det en eftersläpning i statistiken.

“Mätperioden som används är ett halvår som startar 7 månader före bytesdagarna vilket i praktiken innebär att perioden december till maj avgör vilka som kommer in den 1 juli”, skriver Placera.

Gränsen går inte heller helst skarpt vid 30. Placera reder ut:

“En aktie som står utanför indexet måste vara bland de 15 mest omsatta för att bli aktuell att komma in på egna meriter. Och när det gäller aktier som blir petade på grund av låg omsättning så räcker det inte med att de hamnar utanför topp-30, de måste ha fallit ner under plats 45 för att exkluderas.”

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Förmodligen ett skifte på OMXS30

I dagsläget är det totalt fem aktier som tillhör OMXS30 men som handlas på plats 31-45 vilket gör att de har en chans att behålla sin plats i det åtråvärda indexet trots att de alltså inte egentligen är ett topp-30 bolag.

Det handlar om Getinge (börskurs Getinge), Electrolux (börskurs Electrolux), Kinnevik (börskurs Kinnevik), SBB (börskurs SBB) och Autoliv (börskurs Autoliv).

Samtidigt har ett nytt bolag som inte är på indexet i dag tagit sig upp till en topp 15 plats. Det är försvarskoncernen SAAB (börskurs SAAB) som lyckats med den bedriften enligt Holdings statistik.

Därmed är Autolivs plats inte säkrad trots att bilsäkerhetsbolaget klarar 45-gränsen.

“Om det blir något byte i sommar så är med andra ord det mest troliga skiftet att Saab ersätter Autoliv”, skriver Martin Blomgren på Placera.

Den 1 juli vet vi helt säkert om det blir några förändringar i OMXS30.

Läs mer:

Här är mest omsatte aktien på OMXS30. Dagens PS

ANNONS

Topplistan: Aktierna som inlett börsåret bäst. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]